Projekat Fejsbukove libre okupio 21 kompaniju

Projekat izdavanja Fejsbukove digitalne valute libre okupio je 21 kompaniju, uključujući Uber i Spotifaj.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.10.2019.

12:55

Projekat Fejsbukove libre okupio 21 kompaniju
Foto: Depositphotos/niphon

To pokazuje povelja o osnivanju Libra asocijacije, objavljena nakon prvog sastanka u Ženevi.

Članice-osnivači zvanično su potpisale povelju o libri, objavio je glavni direktor udruženja Bertrand Perez.

"Sada imamo potpunu garanciju o njihovom angažmanu, tako da imamo poverenja u projekat", dodao je Perez.

U septembru su izrazili nadu da će broj kompanija-učesnica porasti sa početnih 28 na "nešto više od 100", prenosi Seebiz.

Umesto toga, lista se smanjila pošto je nekoliko kompanija uzmaklo pred učestalim kritikama regulatora iz svih delova sveta. Tako su kartičarske kuće Viza i Masterkard, internet trgovina i-Bej i kompanija za digitalno plaćanje Strajp krajem prošle nedelje objavile da odustaju od članstva u Libra asocijaciji, a desetak dana ranije iz projekta se povukla i kompanija za digitalno plaćanje Pejpal.

Kompanije su se pokolebale nakon učestalih upozorenja regulatora o pretnjama koje sa sobom donose digitalne valute, uključujući probleme vezane za zaštitu podataka i transakcija, pranje novca i stabilnost finansijskog sistema.

Tako su Francuska i Nemačka najavile blokadu libre u Evropi, predlažući umesto toga izdavanje javne kriptovalute kojim bi upravljale centralne banke.

Radna grupa G7 upozorila je da bi "globalne stabilne digitalne valute pokrivene imovinom", poput evra i dolara, mogle zadati probleme centralnim bankama pri utvrdjivanju kamatnih stopa.

Perez je pak naznačio da bi datum izdavanja libre mogao biti pomeren u odnosu na zacrtanu sredinu 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: