Od 13 do 59 evra po letu: Povećavaju porez na putovanje avionom na kratkim relacijama

Frankfurt -- Nemačka vlada planira da poveća na 74 odsto u okviru mera za borbu protiv klimatskih promena.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos/Photocreo
Foto: Depositphotos/Photocreo

Predlog zakona koji sadrži i povećanje poreza na letove duže od 2.500 kilometara, vlada bi trebalo da odobri danas, izjavio je juče vladin izvor za AFP.

Konkretno, država će od aprila 2020. uzimati 13,03 evra po karti za kratak let, a sada uzima 7,50 evra. Za letove od 2.500 do 6.000 kilometara, porez će biti 33,01 evra, a sada je 23,43, a za letove na dugim relacijama povećaće se sa sadašnjih 42,18 evra na 59,43.

Ukupno, ti porezi treba da nemačkoj državi donesu dodatnih 740 miliona evra godišnje i da više nego nadoknade efekat smanjenja PDV-a na karte za železnički prevoz od januara 2020. godine kada će porez na železničke karte na dugim relacijama biti smanjen na svega sedam odsto, sa sadašnjih 19 procenata. Ta nova, niža stopa je već na snazi za kraća putovanja vozom.

"Ne možemo dozvoliti da Nemačka ponovo propusti svoje ciljeve u zaštiti životne sredine", rekla je ministarka zaštite životne sredine Svenja Šulce prošle nedelje kada je predstavljen predlog zakona o klimi.

"Nemački ciljevi u vezi s klimom prvi put postaju pravno obavezujući", dodala je ona.

Nemačka kao prva evropska ekonomija neće sledeće godine dostići cilj od 40 odsto smanjenja emisije ugljen-dioksida u odnosu na 1990. godinu.

Nemačka želi smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za deset godina za 55 odsto, ali bi i to bilo iznad nivoa iz 1990. godine, a želi i 65 odsto učešća obnovljivih izvora energije u svojoj proizvodnji električne struje. Da bi se to postiglo, u Nemačkoj će biti uspostavljen sistem "trgovanja emisijama" zagađenja, posebno za prevoz i javne delatnosti.

strana 1 od 199 idi na stranu