Nemačka ne zabranjuje Huavei, Amerika upozorava

Nemačka je objavila nacrt bezbednosnih smernica za bežične mreže sledeće generacije koji ne predviđa zabranu za kompaniju Huavei.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 16.10.2019.

07:46

Nemačka ne zabranjuje Huavei, Amerika upozorava
Foto: Epa/TOMS KALNINS

Međutim, SAD su ponovo upozorile da će preispitati deljenje obaveštajnih podataka sa saveznicima koji koriste opremu te kineske firme.

Katalog uslova nemačke agencije za snabdevače novih 5G mreža uključuje obaveznu sertifikaciju ključnih komponenata i garanciju pouzdanosti proizvođača, bez isključivanja Huaveja.

Huavej je saopštio da pozdravlja potez nemačke vlade ka "stvaranju jednakih uslova za igru" za snabdevače 5G mreža, u kojima su "svi prodavci jednako dobrodošli da učestvuju u izgradnji 5G mreža ako ispunjavaju bezbednosne uslove".

SAD vrše pritisak na saveznike u Evropi da zabrane Huavei, najvećeg svetskog proizvođača mrežne opreme, zbog strahovanja da bi Kina mogla da iskoristi njegovu opremu za elektronsko špijuniranje, što kompanija uporno negira.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa u maju je zabranila pristup Huaveja američkoj tehnologiji, u sklopu šireg geopolitičkog spora Vašingtona i Pekinga oko tehnologije i trgovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: