CNN o Er Srbiji: Osma najstarija avio-kompanija na svetu

Atlanta -- Jedna od najvećih globalnih medijskih mreža CNN, u tekstu koji prenosi i na naslovnoj stranici svog portala, izdvojila je najstarije svetske avio-kompanije.

Izvor: B92, CNN
Podeli
Foto: Depositphotos, todordinchev, 204092484
Foto: Depositphotos, todordinchev, 204092484

Tom prilikom dala je veliki prostor i srpskom nacionalnom avio-prevozniku uz osvrt o osnivanju i razvoju. Navodeći da u godini u kojoj industrija proslavlja vek postojanja, mnoge kompanije nisu preživele, CNN podseća na kompanije koje i danas posluju.

Tako se Er Srbija našla na osmom mestu najstarijih avio-kompanija na svetu. U tekstu se podseća da je godina osnivanja 1927. i predstavlja kako je izgledao životni put sada najvećeg avio-prevoznika u regionu, koji danas leti na 61 destinaciju sa svoja dva matična aerodroma u Srbiji.

CNN u tekstu navodi činjenice:

o Godina osnivanja: 1927.

o Putnika prevezenih u 2018: 2,5 miliona

Er Srbija potiče od nekoliko avio-kompanija koje su bile nacionalni prevoznici Jugoslavije (odatle potiče njen kôd JU), počevši sa Aeroputom u 1927. i Jat ervejzom iz 1948.

U godinama Hladnog rata, JAT je razvio široku saobraćajnu mrežu, sa opremom uvezenom kako iz istočne tako i iz zapadne Evrope, u skladu sa pozicijom Jugoslavije kao nesvrstane zemlje.

Posle raspada Jugoslavije, JAT je postao nacionalni prevozilac Srbije. Godine 2013. Etihad je otkupio 49% udela u kompaniji, koja je zatim započela veliki proces rekapitalizacije i promene imena kojim se transformisala u Er Srbiju.

strana 1 od 199 idi na stranu