Hiljade tona voća i povrća truli na britanskim poljima: Radnici beže zbog Bregzita

London -- Hiljade tona voća i povrća istrunuće na britanskim poljima jer je, zbog sve bližeg Bregzita, gotovo nemoguće pronaći radnike za branje i pakovanje plodova.

Izvor: Novac.hr
Podeli
FOTO: Depositphotos, fisfra
FOTO: Depositphotos, fisfra

Kako piše The Guardian, većina hortikulturne radne snage su strani radnici, koje Ujedinjeno Kraljevstvo više ne privlači, a i strah ih je promene njihovog statusa nakon Bregzita, pa su napustili tu državu. Novi radnici ne žele da dođu.

Stoga ne čudi što su samo prošlog meseca farmeri prijavili manjak radnika za otprilike 30 posto, pa je tako velik deo šumskog voća, jabuka i mahunarki ostao neobran u poljima.

"Ovaj nedostatak radnika najveća je pretnja za naš posao. Bez ljudi koji će brati plodove biljaka kao što su mahunarke, za koje nemamo opciju automatizacije, nemamo druge nego ih jednostavno ostaviti da istrunu, a supermarketi ih neće više imati na svojim policama", upozorio je Kris Čin, uzgajivač borovnica i pasulja koji je ovog meseca odustao od branja čak polovine svojih plodova jer je imao samo 50 odsto potrebne radne snage.

Njegova je farma, a i druge u zemlji, pretrpela velik manjak radnika uprkos regrutovanju širom istočne Europe i ponudi bonusa za dobre berače te boljeg smeštaja s besplatnim WiFI-em. Jedan od farmera kazao kako je ostao bez čak 87.000 kutija malina u samo dve nedelje jer mu je nedostajalo stotinu berača.

Ipak, ovogodišnji manjak radne snage samo je kap u moru dugogodišnjih problema na britanskom tržištu rada koji su počeli u 2013. kada je vlada ukinula vizu za sezonske radnike kojom su farmeri zapošljavali radnike iz zemalja koje nisu članice Unije. Uz to, celu Evropsku uniju muči sličan problem, budući da Poljaci, Bugari i ostali građani istočnoevropskih zemalja koji su ranije bili zapošljavani u zapadnoj Evropi, u zadnje vreme mogu pronaći posao puno bliže svom domu. No, Ujedinjeno Kraljevstvo je ipak najviše pogođeno tom situacijom zbog problema s vizom, padom vrednosti funte te lošeg tretmana imigranata.

strana 1 od 199 idi na stranu