Ekonomsko čudo: Azijska republika skinula SAD sa trona najkonkurentnijih ekonomija

Singapur -- Singapur je izbacio Sjedinjene Države sa prvog mesta u ovogodišnjem izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, Iryna_Rasko
Foto: Depositphotos, Iryna_Rasko

Izveštaj analizira konkurentnost ekonomije merenjem faktora kao što su makroekonomska stabilnost, infrastruktura, tržište rada i inovacijske sposobnosti.

Singapur je ove godine "gurnuo" najveću svetsku ekonomiju na drugo mesto, a grad-država u Aziji je dobila je najviše ocene za svoju infrastrukturu, zdravstvo, tržište rada i finansijski sistem.

"SAD ostaju inovacijska sila, i pored gubitka od Singapura", navodi se u izveštaju.

Jedan od "krivaca" za uspeh Singapura i Vijetnama je upravo američko-kineski trgovinski rat. U izveštaju se navodi da dve azijske ekonomije imaju koristi od globalnih trgovinskih tenzija zbog preusmeravanja trgovine u ove zemlje.

Vijetnam je od prošle godine "zaradio" deset bodova, i popeo se na 67. mesto od ukupno 137 zemalja. Američki uvoz iz Vijetnama porastao je za 36 odsto u prvih pet meseci ove godine, jer kompanije prebacuju proizvodnju iz Kine u Vijetnam i druge zemlje jugoistočne Azije kako bi izbegle plaćanje papreno visokih tarifa.

Foto: Depositphotos, fazon1
Foto: Depositphotos, fazon1

Ipak, trgovinski rat imao je i negativne posledice, jer se Singapur najviše oslanja na izvoz, a Kinu smatra svojim najvažnijim partnerom.

Naime, Singapur je oborio prognozu rasta BDP-a u avgustu i zabeležen je najslabiji godišnji rast još od globalne finansijske krize 2009. godine.

Na vrhu liste našli su se još i Hong Kong, Holandija i Švajcarska. Hong Kong se popeo za četiri mesta od prošle godine, uprkos političkoj krizi koja je uzela danak ekonomskom rastu.

"Pojačana trgovinska i geopolitička napetost podstiču neizvesnost širom sveta i povećavaju rizik od nastanka problema u globalnim lancima snabdevanja, naglih skokova cena ili prekida u raspoloživosti ključnih resursa", upozorava se u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma.

strana 1 od 199 idi na stranu