"Super velika bela ajkula" je kineski helikopter budućnosti FOTO

Tjanjin -- Helikopter pod nazivom "Super velika bela ajkula" koji izgleda kao leteći tanjir, predstavljen je na izložbi u kineskom gradu Tjanjinu.

Podeli
Foto: Depositphotos, Imaginechina-Editorial
Foto: Depositphotos, Imaginechina-Editorial

Kineski vojni stručnjaci rekli su da je reč o letelici krajnje eksperimentalnog karaktera i da se, ako se odluči da bude primenjena u praksi, to ne očekuje uskoro.

U svakom slučaju, rad na ovom modelu je koristan u smislu razvoja tehnologija letelica u budućnosti, naveli su stručnjaci.

Pod imenom "Super velika bela ajkula", letelica slična onim iz naučnofantastičnih filmova, duga je 7,6 metara, a široka 2,85 metara, prenosi RTS.

Pilotska kabina sa dva mesta, smeštena je u sredini prstenaste strukture letelice, koja uz dva turbodžet motora, može da razvije veliku brzinu – i do 650 kilometara na čas.

Helikopter je težak šest tona i može leteti na visini do šest hiljada metara.

Prvi let, prototip helikoptera futurističkog dizajna, imaće 2020. godine na manifestaciji "Eršou Kina 2020", u gradu Džuhaj u provinciji Guangdong, na jugu Kine.

Vojni stručnjaci navode da su postignuti velika brzina, i nizak nivo buke, a da će, kada je reč o helikopterima budućnosti, biti potrebno dodatno raditi na njihovom lakšem održavanju i većoj pouzdanosti.

strana 1 od 199 idi na stranu