OPEK najavljuje dublje rezove u proizvodnji nafte

Dublji rezovi u proizvodnji nafte su među opcijama koje bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici trebalo da razmotre u decembru.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.10.2019.

18:11

OPEK najavljuje dublje rezove u proizvodnji nafte
Foto: Epa/ALI HAIDER

To je danas izjavio generalni sekretar tog naftnog kartela Mohamad Barkindo.

Njegova izjava dolazi nakon što je u najnovijim projekcijama OPEK-a nagovešteno usporavanje tražnje za naftom te grupacije u narednoj godini, prenosi agencija Rojters.

"Konferencija (u decembru) će rezultirati odgovarajućim, snažnim i pozitivnim odlukama koje će nas postaviti na put održive stabilnosti u 2020. godini", rekao je Barkindo novinarima na brifingu u Londonu.

Na pitanje o perspektivama većeg smanjenja proizvodnje, Barkindo je rekao da su "sve opcije otvorene".

Članice OPEK-a i nečlanice te organizacije, poput Rusije, od januara primenjuju sporazum o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno radi pružanja podrške naftnom tržištu. Taj sporazum će biti na snazi do marta 2020. godine, a proizvođači se sastaju 5. i 6. decembra kako bi se dogovorili o daljim smernicama.

OPEK je ranije u toku saopštio da će zbog veće ponude nafte iz konkuretskih zemalja, kao što su SAD, globalna tražnja za OPEK-ovom naftom 2020. godine iznositi 29,6 miliona barela dnevno, što je za 1,2 miliona barela dnevno manje u odnosu na 2019. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: