Banka Engleske predstavila novu novčanicu od polimera

Banka Engleske danas je predstavila novu novčanicu od 20 funti sa likom Vilijama Tarnera, engleskog slikara epohe romantizma.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 10.10.2019.

14:01

Banka Engleske predstavila novu novčanicu od polimera
Foto: Epa/ANDY RAIN

Nova banknota od polimera najavljena je kao "najsigurnija dosad" u pogledu falsifikovanja, a u promet će biti puštena u februaru naredne godine, objavio je Gardijan.

Guverner Banke Engleske Mark Karni predstavio je novčanicu u galeriji u Margejtu koja nosi ime poznatog slikara jer se on tamo školovao i mnoge njegove slike su pejzaži iz tog kraja.

Novčanica od 20 funti predstavljena je nakon polimerskih od pet i 10 funti koje su u opticaj puštene u septembru 2016. i 2017. godine.

Banka Engleske prelazi sa tradicionalnih papirnih na novčanice od polimera jer su čistije, duže traju i teže ih je falsifikovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: