U korak sa svetom: Površina pod organskom proizvodnjom od 2012. uvećana tri puta

Moskva -- Od donošenja Zakona o organskoj proizvodnji 2012. godine, površina pod organskom proizvodnjom u Srbiji uvećana je tri puta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphoto, SashaKhalabuzar
Foto: Depositphoto, SashaKhalabuzar

Ove podatke otkrio je Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i naglasio da je najveći porast zabeležen u zemljištu pod voćem i povrćem.

Govoreći na forumu o organskoj poljoprivredi koji je organizovan u okviru sajma poljoprivrede "Zlatna jesen" u Moskvi, Nedimović je rekao da je prelazak sa komercijalne na organsku proizvodnju težak za poljoprivrednike, dodajući da Srbija iz tog razloga subvencioniše one koji žele da na taj način proizvode hranu.

Cilj je, navodi, da ih subvencioniše i više u odnosu na one koji se bave komercijalnom proizvodnjom. Prema njegovim rečima, taj prelazak za poljoprivrednike je težak jer predstavlja veliki trošak i iziskuje vreme od godinu i po dana do tri godine.

"Srbija je označila zemljišta koja se bave organskom proizvodnjom i napravili smo registar kako bismo znali koliko kog poljoprivrednika da subvencionišemo i motivišemo oranske proizvođače da prošire svoju proizvodnju", rekao je Nedimović na forumu.

Ističe da se svet u poslednjih 10 do 15 godina promenio, dodajući da potrošači sve više traže organske proizvode. "Mi organske proizvode najviše prodajemo u Skandinaviji i u zemljama Zapadne Evrope, ali primećujemo da je sve više stanovnika koji žele da kupe tu robu, jer je to nešto što ide u korak sa rastom standarda stanovništva", ukazao je Nedimović.

Ističe da poljoprivreda u Srbiji predstavlja važnu granu koja našem BDP-u doprinosi 10 odsto, dodajući da Srbija nije veliki potrošač, ali da ima kapacitete da mnogo proizvede. U tom smislu, dodaje, za razvoj organske proizvodnje Srbija koristi i najsavremenija tehnološka dostignuća kako bi razvila taj način proizvodnje hrane i najavio da će Srbija uvesti i elektronsko savetodavstvo. To podrazumeva, objašnjava, da agronomi poljoprivrednicima elektonski daju savete o novinama u organskoj proizvodnji.

"Kritičari nam na to kažu: "Kako mislite poljoprivredniku da elektronski plasirate sve to?" Međutim, svaki farmer ima jedan pametan telefon koji je, koliko god to čudno žvuči, postao alat u poljoprivredi", rekao je Nedimović.

Navodi da je teško menjati tradicionalnu poljoprivredu u modernu, jer, kaže, još uvek među 542.000 poljoprivrednika u Srbiji ima onih koji kažu "meni je moj deda ili tata tako rekao".

Forum o organskoj proizvodnji otvorio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev koji je kazao da je i toj zemlji organska hrana u fokusu i da će proizvodnja ubuduće biti usmerena u tom pravcu, dodajući da rusko tržište sve više traži zdrave i "čiste" proizvode.

Osim ministra Nedimovića, na forumu su govorili i generalni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) Đu Dungju, zamenik predsednika Vlade Rusije Aleksej Gordejev, ministar poljoprivrede Rusije Dmitrij Patrušev i drugi.

Srbija je izabrana za zemlju partnera na najznačajnijem sajmu poljoprivrede u Moskvi, "Zlatna jesen", koji je počeo danas i trajaće do 12. oktobra, a tokom ta četiri dana predstaviće se više od 1.800 izlagača iz 60 ruskih regiona i 15 zemalja sveta.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa Privrednom komorom Srbije organizuje nastup srpskih privrednika na sajmu "Zlatna jesen", među kojima su Zlatiborac, Karneks, PDM Agro-fruit, Sirmium fruit, Agroeksim, Premier rakija, Agro papuk, Evro kalem.

strana 1 od 199 idi na stranu