Veliki pad profita: Tehnološki div u problemima

Najveći svetski proizvođač pametnih telefona i memorijskih čipova, kompanija "Samsung elektroniks" se našao u finansijskim problemima.

Svet

Izvor: Novac.hr

Sreda, 09.10.2019.

09:22

Veliki pad profita: Tehnološki div u problemima
Foto: Epa, Yonhap

Ova kompanija je saopštila da očekuje smanjenje operativnog profita u trećem kvartalu ove godine za više od 50 odsto, usled pada globalnog tržišta čipova.

Prognozirani operativni profit u periodu od jula do septembra je 6,4 milijarde dolara, što je manje za 56,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ovo će biti četvrti uzastopni kvartal u kojem južnokorejski tehnološki gigant beleži pad profita used pada cena poluprovodnika i slabije potražnje za njihovim mobilnim telefonima.

"Samsung" neće saopštiti podatke o neto profitu i poslovanju po sektorima dok ne bude objavljen završni izveštaj o zaradi, koji se očekuje kasnije ovog meseca.

Inače, akcije kompanije oslabile su za 2,4 odsto na berzi u Seulu jer je prognoza o operativnom profitu sumornija od očekivane.

Slabo poslovanje u segmentu memorijskih čipova za Samsung traje cele godine, ali analitičari se slažu da je to tek trenutno srozavanje. Takođe, smatraju da ovi rezultati pokazuju da tehnološki divovi u ovom biznisu ne žive samo od prodaje pametnih telefona, pa pojedine kompanije, na primer, deo poslovanja pokušavaju da "ugrabe" u prodaji mrežne opreme, izvozeći komponente za novu 5G mrežu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: