Pada poverenje investitora u Evrozoni: Mere nisu ublažile strah od recesije

Poverenje investitora u evrozoni je u oktobru palo na najniži nivo u više od šest godina, jer mere centralnih banaka nisu uspele da ublaže strah od recesije.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.10.2019.

12:05

Pada poverenje investitora u Evrozoni: Mere nisu ublažile strah od recesije
Foto: Depositphotos, VadimVasenin

To su pokazali danas objavljeni rezultati jednog istraživanja.

Indeks poverenja investitora u evrozoni pao je na minus 16,8 poena u oktobru sa minus 11,1 poena u septembru, saopštila je istraživačka grupacija Sentiks (Sentix).

To je najniži nivo od aprila 2013. godine i lošiji podatak u odnosu na prognozu ekonomista koji su učestvovali u Rojtersovoj anketi i koji su predviđali pad na minus 13 poena.

"Nije bilo pozitivnih reakcija na mere podrške koje su preduzele centralne banke", poručio je generalni direktor Sentiksa Patrik Husi.

Indeks procene trenutne situacije pao je na minus 15,5 poena sa minus 9,5 poena, što je peti uzastopni pad tog indeksa i najslabiji podatak od kraja 2014. godine. Pao je i indeks koji meri buduća očekivanja investitora.

"Strahovi od recesije su neizbežni", poručio je Husi.

U anketi Sentiksa učestvovalo je 957 investitora, u periodu od 3. do 5. oktobra.

Rojters podseća da je šef Evropske centralne banke Mario Dragi u septembru obećao podsticaje za oživljavanje posrnule ekonomije evrozone. ECB je tada spustila kamatne stope još dublje u u negativnu teritoriju i obećala kupovinu obveznica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: