Spremni da pomognu radnicima: EU odobrila pripremne mere za Bregzit

EU je odobrila pripremne mere za Bregzit kako bi ublažila finansijski udarac radnicima u ostalim zemljama u bloku u slučaju da Britanija ode bez dogovora.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 02.10.2019.

16:09

Spremni da pomognu radnicima: EU odobrila pripremne mere za Bregzit
Foto: Depositphotos, Sashkin7

Finski ministar zapošljavanja Timo Haraka izjavio je danas da će te mere obezbediti da oni koji izgube posao zbog tvrdog Bregzita ne budu iznevereni.

Finska trenutno predsedava Evropskoj uniji, podseća AP. Mere će omogućiti takvim radnicima finansijsku pomoć iz fonda koji pomaže građanima EU koji izgube posao kao rezultat velikih strukturnih promena u obrascima svetske trgovine.

Bregzit bez dogovora ispunjava standarde za dobijanje pomoći iz Evropskog fonda za prilagođavanje globalizaciji.

"Solidarnost je osnovna vrednost EU i moramo se pobrinuti da u slučaju velikih ekonomskih poremećaja nikoga ne zaboravimo", rekao je Haraka.

EU je saopštila da će bilo kakav predlog britanskog premijera Borisa Džonsona ozbiljno proveriti pre nego što kaže da li je dostojan da bude osnova za buduće razgovore o odlasku Velike Britanije iz EU.

Evropska komisija je navela u saopštenju da će kada dobije predlog proveriti njegovu objektivnost u smislu poznatih kriterijuma, koji uključuju da li on sprečava postojanje čvrste granice na irskom ostrvu, da li čuva saradnju Republike Irske i Severne Irske i poštuje li pravila EU o trgovini preko granica.

Predsednik EK Žan-Klod Junker trebalo bi da razgovara sa Džonsonom po podne, a planirani su i tehnički razgovori dve strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: