"Mejd in Džermani" i dalje na ceni: Potrošači najslabije ocenili kineske proizvode

Potrošači širom sveta najviše cene proizvode iz Nemačke, a uglavnom su nepoverljivi prema kineskim, pokazuju rezultati jednog istraživanja.

Svet

Izvor: Politika

Sreda, 02.10.2019.

08:22

Foto: Epa/ARNO BURGI

U anketi jedne britanske kompanije ua istraživanje javnog mnjenja i Univerziteta Kembridž, više od polovine anketiranih u 23 zemlje pozitivno je ocenilo nemačke proizvode, a samo šest odsto im je dodelilo negativnu ocenu.

Kako piše "Politika", Nemačka je u tom istraživanju osvojila 45 bodova, Italija je zauzela drugo mesto sa 38, a u stopu je prate Velika Britanija i Francuska sa po 34 poena. Japan je osvojio 33 boda i bolji je za pet poena od Južne Koreje.

Kineske proizvode je u proseku 44 odsto ispitanika ocenilo negativno, a 15 odsto pozitivno. Time je Kina zauzela poslednje, 12. mesto u grupi zemalja proizvođača, sa osvojenih 29 poena.

Anketirani su potrošači iz zemalja visokog dohotka, uključujući EU, SAD, Japan i Australiju, ali i one sa niskim primanjima, poput Indije, Meksika, Kine, Nigerije i Južnoafričke Republike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: