Milijarde barela: Amerikanci otkrili nalazište nafte, a meksička firma bi da ga preuzme

Američka naftna kompanija Talos enerdži pre dve godine je pronašla nalazište od gotovo milijardu barela nafte u meksičkim teritorijalnim vodama.

Svet

Izvor: SEEbiz

Utorak, 01.10.2019.

12:11

Milijarde barela: Amerikanci otkrili nalazište nafte, a meksička firma bi da ga preuzme
Ilustracija FOTO: Epa, ERIK S. LESSER.

To je bilo prvo otkriće strane kompanije otkad je naftna industrija nacionalizovana pre 80 godina, a sada meksička državna naftna kompanija Pemeks želi da preuzme taj unosan projekat.

Tu informaciju potvrdila su dva bivša meksička energetska zvaničnika i izvršni direktori dve firme koje su upućene u interne rasprave vezane uz Pemeks.

Podrška Pemeksu da započne bušenje na naftnom polju dolazi usled trajnog napora levo orijentisanog meksičkog predsednika Andreasa Lopeza Obradora da državnoj kompaniji vrati veću kontrolu nad meksičkim energetskim sektorom, piše SEEbiz.

Njegov prethodnik Enrike Pena Nijeto okončao je Pemeksov monopol i 2015. godine započeo aukcije naftnih polja privatnim kompanijama koje su do 2018. godine dobile kompanije Rojal Dač šel, Ekson mobajl i BP.

Američki Talos je prvi koje je pronašao naftu u plitkom morskom polju nazvanom Zama po majanskoj reči za zoru.

Ukinuti kontrolu nad projektom firmama sada bi nanelo simboličan udarac najvećoj ekonomskoj promeni poslednjih decenija, te bi moglo dodatno da smanji ulaganja vodećih svetskih energetskih kompanija, kažu izvršni direktori i stručnjaci iz industrije.

Pemeks ima potencijalno pravo nad kontrolom polja Zama, jer ima pravo na bušenje u susednom polju. Naftno nalazište se verovatno proširuje i na područje Pemeksa, iako kompanija to još mora dokazati bušenjem.

Te dve firme prošle godine započele su razgovore o zajedničkom projektu, a kasnije će započeti pregovore o tome kako raspodeliti zaradu i o tome ko će dobiti kontrolu upravljanja nad područjem.

Ako se razgovori zaustave, meksičko ministarstvo energetike bi trebalo da reši sukob i da imenuje jednu kompaniju koja bi nadgledala bušenje.

Meksička ministarka energetike Rosio Nahle, koja je ujedno i članica upravnog odbora Pemeksa, prošlog je meseca na novinskoj konferenciji nagovestila da bi vlada mogla upravljanje projektom da prepusti Pemeksu.

"Definitivno moramo razgovarati s Pemeksom i Talosom, drugom firmom koja se tamo nalazi, kako bismo videli ko će biti odgovoran za upravljanje, jer je Pemeks velik deo toga", rekla je.

Ni Pemeks, ni ministarstvo energetike nisu odgovorili na zahtev za komentarom, a kancelarija meksičkog predsednika takođe nije odgovorila na pismeni upit.

Liberalizacija meksičkog energetskog sektora zaustavila se otkako je Obrador preuzeo vlast. Predsednik je prošle nedelje uputio nove kritike na energetsku politiku svog prethodnika, nazivajući je "poklanjanjem" javnih resursa privatnom sektoru

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: