Zbog Kine pada cena nafte

Cene nafte su nastavile silazni trend, jer su ekonomske perspektive Kine i dalje slabe uprkos poboljšanju u oblasti proizvodne aktivnosti.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.09.2019.

19:50

Zbog Kine pada cena nafte
Foto: Depositphotos, sukmaraga

Nastavak trgovinskog rata sa SAD ugrozio tražnju za naftom u Kini.

Cena severnomorske nafte "brent" pala je za 85 centi ili 1,4 odsto na 61,06 dolara za barel, dok je američka "laka" nafta (WTI) pojeftinila za 59 centi ili 1,1 odsto na 55,32 dolara za barel, prenosi agencija Rojters.

Zvanični indeks menadžera nabavke (PMI) za proizvodni sektor Kine porastao je na 49,8 poena u septembru, što je nešto bolje od očekivanja i napredak u odnosu na 49,5 poena u avgustu.

Ipak, PMI je i dalje ispod granice od 50 poena koja razdvaja rast od pada proizvodne aktivnosti, pokazali su podaci kineskog Nacionalnog biroa za statistiku.

Kina je upozorila danas na nestabilnost na međunarodnim tržištima, nakon što su pojedini izvori preneli u petak da administracija američkog predsednika Donalda Trampa razmatra mogućnost delistiranja akcija kineskih kompanija sa američkih berzi.

Portparolka američkog Ministarstva finansija Monika Krauli je, međutim, demantovala u nedeju tu informaciju, navodeći na svom Tviter nalogu da ministarstvo "u ovom trenutku ne razmišlja o tome da blokira listiranje akcija kineskih kompanija na američkim berzama", i da "pozdravlja investiranje u Sjedinjene Države".

U međuvremenu, vodeći svetski izvoznik nafte, Sauđska Arabija, povratila je proizvodnju nafte na 11,3 miliona barela dnevno nakon napada na saudijska naftna postrojenja ranije ovog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: