Soja kao ruka pomirenja: Kina će povećati kupovinu soje tokom pregovora u SAD

Kina će verovatno povećati kupovinu američke soje tokom trgovinskih pregovora u SAD u oktobru.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 26.09.2019.

09:53

Soja kao ruka pomirenja: Kina će povećati kupovinu soje tokom pregovora u SAD
FOTO: Epa,Gustavo Ércole

To je nezvanično izjavio uticajni kineski savetnik za poljoprivredu.

Najveći svetski uvoznik soje verovatno će kupiti dodatni milion do dva miliona tona kada potpredsednik vlade Liu On poseti Vašington, rekao je Li Kiang, predsednik Shanghai JC Intelligence Co.

Ako razgovori budu uspešni, Kina bi mogla da poveća isporuke između 30 miliona i 35 miliona tona sledeće godine, rekao je Li na industrijskoj konferenciji u Naningu u Kini, piše Bloomberg.

Američki i kineski zvaničnici su ovog meseca održali razgovore na nivou radne grupe i spremaju se za sastanak na visokom nivou oko 10. oktobra.

Kina je ove godine već kupila oko 19 miliona tona američke soje, tako da bi dodatna kupovina značila da je premašila dogovor o uvozu oko 20 miliona tona iz Sjedinjenih Država.

"Uz dodatnu kupovinu, Kina će moći da nadoknadi nedostatak u snabdevanju do kraja godine, a neki od sedam miliona tona ranijih kupovina mogli bi da se skladište u državne rezerve", rekao je on.

Peking je nedavno pristao da dozvoli isporuke soje iz Argentine, najvećeg izvoznika stočne hrane. Međutim, ovaj sporazum s SAD je strateški važan za Kinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: