SAD upozorava civilni sektor: "Kina nam krade vojnu tehnologiju"

Zvanični Peking sve više koristi kineske privatne firme za preuzimanje stranih tehnologija za svoju vojsku, što izaziva zabrinutost zvaničnika u Vašingtonu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.09.2019.

13:13

SAD upozorava civilni sektor:
Foto: Depositphotos, Anton_Medvedev, 143085393

To proističe iz dokumenta koji je objavila neprofitna istraživačka organizacija iz Vašingtona, Centar za napredne studije odbrane (C4ADS).

Prema izveštaju C4ADS-a, kineska Komunistička partija pritiska firme da koriste svoju ekonomsku moć i veze u svetu u cilju jačanja odbrambene sposobnosti najmnogoljudnije zemlje na svetu, kao deo strategije nazvane "Vojno-civilna fuzija".

Ta strategija predstavlja rizik u smislu da strane kompanije i naučnici koji rade za kineske partnere pomažu Narodnoj oslobodilačkoj armiji Kine da stekne tehnologiju i znanje potrebno za jačanje svojih kapaciteta, piše C4ADS.

Zvaničnici SAD tvrde da kompanije uključene u "Vojno-civilnu fuziju" takođe učestvuju u krađi intelektualne svojine, što je bio jedan od glavnih kamenova spoticanja u trgovinskim pregovorima između predstavnika dve najveće privrede na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: