Banka Španije srezala procene privrednog rasta

Centralna banka Španije danas je smanjila prognozu domaćeg privrednog rasta za ovu godinu zbog slabijih investicija i privatne potrošnje.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.09.2019.

13:37

Banka Španije srezala procene privrednog rasta
Foto: Depositphotos, koya979

Iz banke je saopšteno da je ekonomska ekspanzija usporila u trećem kvartalu na 0,4 odsto sa 0,5 odsto iz prethodna tri meseca, prenosi agencija Rojters.

U ekonomskim projekcijama za period od 2019. do 2021. godine, centralna banka je ovogodišnji rast procenila na 2,0 odsto, što je niže u odnosu na 2,4 odsto prognoziranih u junu i u odnosu na prošlogodišnji rast od 2,4 procenta. Kao razlog revizije je, takođe, pomenuta izmena metodologije izračunavanja bruto domaćeg proizvoda.

Banka Španije je smanjila i makroekonomske projekcije za 2020. i 2021. godinu, na rast od 1,7 odsto i 1,6 odsto, respektivno, u odnosu na ranije projektovanih 1,9 odsto i 1,7 procenata.

Iz banke su poručili da je domaća ekonomska aktivnost izložena značajnim rizicima, kao što su usporavanje Evrope i globalni izazovi, poput potencijalnog "tvrdog" Bregzita i trgovinskih tenzija između SAD i Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: