Izraelski startapi nude svetu nove tehnologije prerade kanabisa

Njujork -- Kad ljudi pomisle na Izrael, reč kanabis verovatno nije prvo što im pada na pamet, ali uskoro bi to moglo da se promeni.

Izvor: B92
Podeli
FOTO: Depositphotos, TeriVirbickis
FOTO: Depositphotos, TeriVirbickis

Tako kažu investitori koji su se okupili u Njujorku da bi se upoznali sa izraleskim startapima koji se bave proizvodnjom kanabisa.

iCan Connect, prvi njujorški simpozijum investitora o kanabisu, pružio je priliku da 130 investitora nauči mnogo o inovativnoj izraelskoj industriji kanabisa, omogućio im da upoznaju ljude koji su pokrenuli proizvodnju i radili na istraživanjima, ali i da procene mogućnosti ulaganja.

Predstavljeno je deset izraelskih startapa u proizvodnji i preradi kanabisa, uključujući rešenja za bio-osvetljenje Fotonica, iCANsee firmu koja pravi lek za oči na bazi kanabisa i CannaDu, investicioni fond za medicinski kanabis.

Saul Kaie, osnivač i izvršni direktor CannaTech, organizacije koja stoji iza iCan Connect-a, ispričao je da je pokrenuo kompaniju pre pet godina, nakon dve decenije rada u maloprodaji lekova.

"Kanabis se tek pojavio i bio sam neverovatno zaintrigiran", rekao je Kaie za The Jerusalem Post.

On je odrastao u Australiji, a preselio se u Izrael otprilike u isto vreme kada je započeo farmaceutsku karijeru.

"Gde god da odemo govorimo da je Izrael startap nacija. Zato moram da obiđem svet i pokažem mu šta Izraelci rade s kanabisom, koji je ilegalna supstanca", rekao je.

Jednodnevni skup okupio je i mlade izraelske kompanije, koje se bave proizvodnjom kanabisa, preduzetnike s investitorima, predstavnike kompanija, privatne fondove...

Johanan Danino, bivši šef izraelske policije, a sada proizvođač kanabisa u medicinske svrhe i Tal Ohana, gradonačelnica Jeruhama takođe su došli.

"Ovde sam da vas zamolim da dođete i investirate u Jeruham. Mi ćemo vas podržati, a izraelska vlada će učiniti mnogo više - subvencije za zemlju, za visokokvalifikovanu radnu snagu, poreze," rekla je Ohana.

Kaie, iz kompanije CannaTech, je rekao da je Izrael odličan inkubator zbog masovne podrške vlade za inovacije.

strana 1 od 203 idi na stranu