Izraelski startapi nude svetu nove tehnologije prerade kanabisa

Kad ljudi pomisle na Izrael, reč kanabis verovatno nije prvo što im pada na pamet, ali uskoro bi to moglo da se promeni.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 22.09.2019.

14:31

Izraelski startapi nude svetu nove tehnologije prerade kanabisa
FOTO: Depositphotos, TeriVirbickis

Tako kažu investitori koji su se okupili u Njujorku da bi se upoznali sa izraleskim startapima koji se bave proizvodnjom kanabisa.

iCan Connect, prvi njujorški simpozijum investitora o kanabisu, pružio je priliku da 130 investitora nauči mnogo o inovativnoj izraelskoj industriji kanabisa, omogućio im da upoznaju ljude koji su pokrenuli proizvodnju i radili na istraživanjima, ali i da procene mogućnosti ulaganja.

Predstavljeno je deset izraelskih startapa u proizvodnji i preradi kanabisa, uključujući rešenja za bio-osvetljenje Fotonica, iCANsee firmu koja pravi lek za oči na bazi kanabisa i CannaDu, investicioni fond za medicinski kanabis.

Saul Kaie, osnivač i izvršni direktor CannaTech, organizacije koja stoji iza iCan Connect-a, ispričao je da je pokrenuo kompaniju pre pet godina, nakon dve decenije rada u maloprodaji lekova.

"Kanabis se tek pojavio i bio sam neverovatno zaintrigiran", rekao je Kaie za The Jerusalem Post.

On je odrastao u Australiji, a preselio se u Izrael otprilike u isto vreme kada je započeo farmaceutsku karijeru.

"Gde god da odemo govorimo da je Izrael startap nacija. Zato moram da obiđem svet i pokažem mu šta Izraelci rade s kanabisom, koji je ilegalna supstanca", rekao je.

Jednodnevni skup okupio je i mlade izraelske kompanije, koje se bave proizvodnjom kanabisa, preduzetnike s investitorima, predstavnike kompanija, privatne fondove...

Johanan Danino, bivši šef izraelske policije, a sada proizvođač kanabisa u medicinske svrhe i Tal Ohana, gradonačelnica Jeruhama takođe su došli.

"Ovde sam da vas zamolim da dođete i investirate u Jeruham. Mi ćemo vas podržati, a izraelska vlada će učiniti mnogo više - subvencije za zemlju, za visokokvalifikovanu radnu snagu, poreze," rekla je Ohana.

Kaie, iz kompanije CannaTech, je rekao da je Izrael odličan inkubator zbog masovne podrške vlade za inovacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: