Iranski ministar: Nove sankcije znak američkog očaja

Iranski ministar spoljnih poslova osudio je nove sankcije SAD protiv Centralne banke te zemlje kao pokušaj da se Irancima uskrati pristup hrani i lekovima.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 21.09.2019.

10:25

Iranski ministar: Nove sankcije znak američkog očaja
Iran FOTO: EPA-EFE ABEDIN TAHERKENAREH

Rekao je da je taj potez znak "američkog očaja".

SAD su uvele u petak novu rundu sankcija Iranu, od kojih se neke odnose na njihovu Centralnu banku, a sve zbog nedavnog napada na saudijska naftna postrojenja za koje se optužuje Teheran.

Iran negira umešanost u napade jemenskih Huta koji su prepolovili proizvodnju nafte u Saudijskoj Arabiji.

"Ovo je znak američkog očaja... Kad se više puta sankcioniše ista instituciju, to znači i da je propao njihov pokušaj da iransku naciju bace na kolena maksimalnim pritiskom", izjavio je ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif.

"Ali ovo je opasno i neprihvatljivo kao pokušaj blokiranja pristupa hrani i lekovima iranskom narodu", rekao je Zarif po dolasku u Njujork na godišnjicu zasedanja Generalna skupština UN.

U međuvremenu, nepotvrđeni izveštaji na društvenim medijima naveli su da je jedan broj iranskih veb sajtova - uključujući i one naftnih kompanija - bio pod sajber napadom.

Zarif je rekao da će se u sredu sastati s ministrima spoljnih poslova preostalih potpisnika nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, koji dogovoren sa Veliko Britanijom, Francuskom, Nemačkom, Kinom i Rusijom kao i Sjedinjenim Državama.

"Kao što smo već rekli, Sjedinjene Države mogu samo prisustvovati ukoliko se vrate (u nuklearni sporazum)... i okončaju ekonomski rat protiv Irana", rekao je Zarif.

Sjedinjene Države povukle su se iz sporazuma prošle godine i ponovo uvele jednostrane sankcije Iranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: