Gradi se najveća vetroelektrana na moru: Projekat vredan 10,2 milijarde evra

Norveškom Equinoru i britanskom SSE Renewablesu poveren je posao izgradnje najveće svetske vetroelektrane na moru u teritorijalnim vodama Velike Britanije.

Izvor: Novac.hr
Podeli
Ilustracija FOTO: Depositphotos, ssuaphoto
Ilustracija FOTO: Depositphotos, ssuaphoto

To je investicija vredna 10,2 milijarde evra, objavio je u petak Equinor.

Dvema energetskim grupama dodeljeni su ugovori za razvoj tri velika priobalna projekta vetroelektrana na području Dogger Banka u Severnom moru kapaciteta 3,6 gigavata, za koje se očekuje da će proizvesti dovoljno energije za snabdevanje ekvivalenta 4,5 miliona britanskih domaćinstava, stoji u saopštenju Equinora.

Vetropark će se sastojati od tri projekta, Creyke Beck A, Creyke Beck B i Teesside A, s kapacitetima proizvodnje od po 1,2 gigavata struje.

Investicija obuhvata razdoblje od 2020. do 2026. godine, pri čemu bi konačna odluka o prvom projektu trebalo da bude doneseta tokom iduće godine. Početak proizvodnje električne energije planiran je za 2023. godinu.

Trenutna veleprodajna cena megavata struje je oko 45 evra.

"Sada je više nego jasno da što više vetroelektrana na moru izgradimo, to će nam manji biti računi za električnu energiju", rekao je Džon Sauven, šef Greenpeacea u Velikoj Britaniji, pozivajući britansku vladu da "bude ambicioznija kako bi suzbila klimatske poremećaje".

SSE, čije je sedište u Škotskoj, a deonice su mu na Londonskoj burzi, biće nadležna za izgradnju vetroelektrane, a Equinor će biti operator.

strana 1 od 203 idi na stranu