Vlada primorala banke: "Otpišite 8 milijardi $ loših kredita"

Turska je ove nedelje primorala banke da uknjiže gubitke u iznosu od osam milijardi dolara po osnovu otpisa loših kredita.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 20.09.2019.

17:22

Vlada primorala banke:
Foto: Depositphotos, selensergen

Ovu odluku su doneli u nastojanju da podstakne kreditiranje i ubrza ekonomski oporavak, naveli su za Rojters bankari, visoki vladini zvaničnici i savetnici iz bankarskog sektora.

Turski bankarski regulator BDDK je u minulim nedeljama pozivao čelnike banaka (pošto tromesečni pregovori nisu reziltirali konkretnom akcijom), da kažu koliki udeo kredita treba da klasifikuju kao problematične i da rezervišu sredstva za to, tvrde dva izvora za britansku agenciju.

Bankarski regulator je u utorak, godinu dana od najcrnjeg perioda turske valutne krize, izašao u javnost sa zahtevom da banke otpišu problematične kredite u iznosu od 46 milijardi lira (8,1 milijardi dolara).

Ovakav potez je, kako ocenjuje Rojters, vodjen željom vlade u Ankari da banke, posebno privatne, povećaju obim kreditiranja i pomognu u ispunjenju cilja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o postizanju privrednog rasta od 5,0 odsto u narednoj godini, navodi pet izvora.

"Vlada je izgubila strpljenje i želi akciju. Znali smo da se ništa ne dogadja u avgustu i da je samo pitanje vremene ko će prvi izgubiti strpljenje", rekao je jedan od izvora uključen u razgovore sa BDDK-om i vladom.

Kriza iz 2018. godine umanjila je vrednost lire za 30 odsto i prouzrokovala skok inflacije i kamatnih stopa.

Turska ekonomija, "teška" 766 milijardi dolara, skliznula je u recesiju koja se protegla do 2019. godine, ostavljajući bankama oko 20 milijardi dolara duga koji gradjevinske i energetske firme više ne mogu da servisiraju.

Rojters navodi i da je nivo NPL-ova u privatnim turskim bankama značajno veći nego u državnim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: