BiH i Severna Makedonija zemlje porekla falsifikovane robe

S. Makedonija i BiH našle su se u statistikama Evropske komisije kao zemlje porekla falsifikovane robe koja se uvozi na teritoriji EU, prenosi Slobodna Evropa.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 20.09.2019.

10:50

BiH i Severna Makedonija zemlje porekla falsifikovane robe
Foto: Epa/JOEL CARRETT

Severna Makednija je u 2018. godini bila glavni izvor falsifikovanih alkoholnih pića, a BiH je druga najveća zemlja porekla za falsifikovanu ambalažu.

U izveštaju koju je objavila EK stoji da se u 2018. godini, lažna i potencijalno opasna roba u vrednosti od gotovo 740 miliona evra zaustavila na carinama EU.

Prema zvaničnim podacima ove institucije, u 2018. godini je zadržano skoro 27 miliona artikala koji su kršili prava intelektualnog vlasništva, a koji su imali uličnu vrednost od gotovo 740 miliona evra.

Broj presretanja lažne robe koja se uvozi na teritoriji EU je povećan u protekloj godini, zbog velike količine malih paketa u ekspresnom i poštanskom prometu.

Prema zvaničnim podacima EK, Severna Makedonija je bila glavni izvor falsifikovanih alkoholnih pića, jer je iz te zemlje stiglo više od 60 odsto falsifikovanih alkoholnih pića.

BiH je prema statistikama EK, druga najveća zemlja porekla za falsifikovani ambalažni materijal, posle Kine, sa skoro 78 odsto takve robe.

Turska je bila izvor ostalih pića, parfema i kozmetike, a Kina ostaje i dalje glavna zemlja izvora za robu koja krši prava intelektualne svojine.

Pjer Moskovici, komesar za ekonomska i finansijska pitanja je naglasio kako posao evropskih carinika u otkrivanju krivotvorene robe, postaje dodatno teži kao posledica rasta malih paketa koji ulaze u EU putem internet prodaje.

Inače, glavne kategorije zadržanih predmeta uključuju cigarete koje su činile 15 odsto ukupnog broja konfiskovanih predmeta. Sledile su igračke za 14 odsto, ambalažni materijal devet odsto.

Proizvodi za svakodnevnu ličnu upotrebu u kući, kao što su proizvodi za negu tela, lekovi, igračke i električna kućna dobra činili su gotovo 37 odsto ukupnog broja zaplenjenih predmeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: