Tramp negira pravo Kalifornije da odredi sopstvene standarde štetnih emisija vozila

Bela kuća negirala je Kaliforniji pravo da odredi sopstvene standarde za emisiju gasova iz vozila i zabranila je ostalim državama da uspostave slična pravila.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 19.09.2019.

11:17

Tramp negira pravo Kalifornije da odredi sopstvene standarde štetnih emisija vozila
Foto: Depositphotos/ministr

Izuzeće od pravila je toj američkoj državi, najmnogoljudnijoj u SAD, omogućavalo da odredi strože standarde nego federalna vlada.

Predsednik Tramp tvrdi da bi takav potez oborio cene automobila, a da bi njegov uticaj na štetne emisije bio minimalan.

Međutim, kako piše BBC, to će po svemu sudeći dovesti do sudske bitke oko prava te države. Naime, Kalifornija je već preduzela korake da blokira odluku Trampove administracije.

"Borićemo se i odbraniti naše standarde za čiste automobile", rekao je guverner Gavin Njusom.

Ovo je najnoviji okršaj između republikanskog predsednika i države koja se smatra tvrđavom liberalnih demokrata.

Pravo Kalifornije da određuje svoj standard datira još od 1970-ih godina kada je los Anđeles bio prekriven zagušljivim smogom. Toj državi dozvoljeno je da odredi strože standarde od federalne vlade ukoliko može da dokaže da ima razloga za to. Tek 1977, ostalim državama dozvoljeno je da usvoje strože standarde Kalifornije.

Njena pravila postala su de fakto nacionalni standard jer proizvođači nisu želeli da prave različita vozila prema različitim standardima emisija.

U toj državi proda se oko 12 procenata ukupno prodatih automobila u SAD.

Metode za kontrolu emisije štetnih gasova prvo uvedene u Kaliforniji, kao što su katalizatori i regulacija azotnih oksida, postali su uobičajeni širom SAD. Trinaest drugih država i Okrug kolumbija već su usvojili strože standarde za izduvne gasove, a oni zajedno čine oko trećine celokupnog tržišta automobila u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: