Ovaj grad prvi van Evrope u potpunosti prelazi na obnovljive izvore energije

Australijska Kanbera bi trebalo da postane prvi grad van Evrope koji će 100 odsto svojih potreba za električnom energijom koristiti iz obnovljivih izvora.

Svet

Izvor: Investitor.me

Četvrtak, 19.09.2019.

10:11

Ovaj grad prvi van Evrope u potpunosti prelazi na obnovljive izvore energije
Foto: Depositphotos/JohanSwanepoel

Prema novom izveštaju jednog australijskog instituta, utvrđeno je da je Kanbera spremna da postane tek osmi grad na svetu koji prelazi sa snabdevanja energijom iz fosilnih goriva na obnovljive vidove energije.

Kako prenose lokalni mediji, očekuje se da će se to desiti već 1. oktobra, kada treća faza vetroelektrane Hornsdejl u Južnoj Australiji počne da isporučuje električnu energiju u mrežu.

Kanbera će se time pridružiti grupi od po tri grada u Nemačkoj i Austriji, kao i jednom u Španiji, u postizanju totalnog cilja zelene energije, preneo je Investitor.me.

Najveći grad koji je u potpunosti prešao na obnovljive izvore je nemački Šlezvig-Holštajn, koji ima 2,9 miliona stanovnika.

Gradovi tehnički ne rade u potpunosti iz obnovljivih izvora energije, jer je svaki od njih povezan na mrežu koja delom i dalje uključuje energiju dobijenu iz uglja i gasa. Međutim, ukupna proizvodnja iz obnovljivih izvora u potpunosti pokriva potrebe potrošnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: