Sedam glasova "za" a tri "protiv": FED snizio referentnu kamatu

Američke FED smanjio je referentnu kamatnu stopu drugi put ove godine uz suprotstavljena mišljenja članova Komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC).

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 19.09.2019.

09:45

Sedam glasova
Foto: Epa/ERIK S. LESSER

Fed je odbio da saopšti da li će ove godine biti daljeg snižavanja kamate.

Američka centralna banka srezala je svoju ključnu kratkoročnu kamatnu stopu, koja utiče na mnoge potrošačke i korporativne kredite, za jednu četvrtinu procentnog poena na raspon od 1,75 do 2,0 odsto, prenosi agencija AP. Smanjenje kamate je izglasano sa sedam glasova "za" i tri "protiv", pri čemu su dva zvaničnika bila za to da se kamata zadrži na postojećem nivou, a jedan se zalagao za još veće rezanje od pola procentnog poena.

Podele u FOMC-u apostrofiraju izazove sa kojima se suočava predsedavajući Džerom Pauel u vodenju FED-a u vreme velikih ekonomskih neizvesnosti, ocenjuje AP.

FED je ostavio odškrinuta vrata za dodatna smanjenja kamate, ukoliko, kako je Pauel nagovestio na konferenciji za novinare, ekonomija posustane. Za sada, rekao je on, čini se da se ekonomska ekspanzija nastavlja 11. godinu zaredom, uz još uvek solidno tržište rada i stabilnu privatnu potrošnju.

Američka agencija napominje da centralna banka SAD pokušava da suzbije pretnje po ekonomski rast, među kojima su, izmedju ostalog, neizvesnosti izazvane trgovinskim ratom predsednika Donalda Trampa sa Kinom, sporiji globalni rast i pad američke proizvodnje.

FED je u svom saopštenju naveo da su poslovne investicije i izvoz oslabili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: