Sedam glasova "za" a tri "protiv": FED snizio referentnu kamatu

Vašington -- Američke FED smanjio je referentnu kamatnu stopu drugi put ove godine uz suprotstavljena mišljenja članova Komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/ERIK S. LESSER
Foto: Epa/ERIK S. LESSER

Fed je odbio da saopšti da li će ove godine biti daljeg snižavanja kamate.

Američka centralna banka srezala je svoju ključnu kratkoročnu kamatnu stopu, koja utiče na mnoge potrošačke i korporativne kredite, za jednu četvrtinu procentnog poena na raspon od 1,75 do 2,0 odsto, prenosi agencija AP. Smanjenje kamate je izglasano sa sedam glasova "za" i tri "protiv", pri čemu su dva zvaničnika bila za to da se kamata zadrži na postojećem nivou, a jedan se zalagao za još veće rezanje od pola procentnog poena.

Podele u FOMC-u apostrofiraju izazove sa kojima se suočava predsedavajući Džerom Pauel u vodenju FED-a u vreme velikih ekonomskih neizvesnosti, ocenjuje AP.

FED je ostavio odškrinuta vrata za dodatna smanjenja kamate, ukoliko, kako je Pauel nagovestio na konferenciji za novinare, ekonomija posustane. Za sada, rekao je on, čini se da se ekonomska ekspanzija nastavlja 11. godinu zaredom, uz još uvek solidno tržište rada i stabilnu privatnu potrošnju.

Američka agencija napominje da centralna banka SAD pokušava da suzbije pretnje po ekonomski rast, među kojima su, izmedju ostalog, neizvesnosti izazvane trgovinskim ratom predsednika Donalda Trampa sa Kinom, sporiji globalni rast i pad američke proizvodnje.

FED je u svom saopštenju naveo da su poslovne investicije i izvoz oslabili.

strana 1 od 203 idi na stranu