Erbas: Nema zamene "super pume" pre 2030. godine

Marinjan -- Kako je preneo Flajtglobal, Erbas helikopteri isključili su mogućnost da se u dogledno vreme predstavi naslednik familije dvomotornih helikoptera "super puma".

Izvor: Tangosix
Podeli
Foto: Depositphotos/Foto-VDW
Foto: Depositphotos/Foto-VDW

Kako je, govoreći na svečanosti održanoj 6. septembra u Marinjanu povodom isporuke 1.000 "super pume", izjavio Bruno Even, izvršni direktor kompanije, proizvodnja familije koja obuhvata H215 i H225 biće nastavljena i u narednim decenijama.

"Sve dok vidimo da je konkurentan na tržištu, nastavićemo da ga proizvodimo, najmanje nakon 2030", rekao je Even.

Even je istakao da proizvođač nastavlja da ulaže u dva helikoptera kako bi unapredio karakteristike kao što su "pouzdanost i bezbednost".

Erbas je ranije planirao da zameni H225 oko 2025. svojim predlogom sa oznakom X6 u klasi helikoptera od 11 tona. Međutim, razvojne napore je januara 2018. otkazao bivši izvršni direktor Gijom Fori nakon što proizvođač nije bio u mogućnosti da formuliše "čvrst i uravnotežen poslovni slučaj" programa.

Studije izvodljivosti koje su pokrenute 2015. pokazale su da na tržištu nema potražnje za novim helikopterom te klase i da predložene tehnologije nisu dovoljno zrele da bi se mogle primeniti.

Bruno Even je izjavio da on ne vidi razlog da preokrene odluku svog prethodnika i razvije sasvim nov tip vazduhoplova, kada povratne informacije koje ima od korisnika govore da je "super puma" fantastičan helikopter.

On je dodao da kompanija mušterijama može da predloži značajna unapređenja kako bi se poboljšale performanse i konkurentnost helikoptera.

"’Super pume’ sutrašnjice će i dalje nositi ime svojih prethodnika ali će nakon 2030. korisnicima pružati nove mogućnosti", izjavio je izvršni direktor Erbas helikoptera.

Srbija postaje korisnik

Jedan od korisnika "super pume će u narednih par godina postati i Srbija koja će za MUP nabaviti tri nova H215. Da će policija dobiti transportne helikoptere prvo je na obeležavanju 51 godine rada Helikopterske jedinice policije u aprilu 2018. otkrio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Potom je u intervjuu za "Novosti" na kraju jula prošle godinebivši komandant Helikopterske jedinice policije Srbije Vladan Kosić otkrio da se radi o helikopterima "super puma".

Tada se međutim još nisu znali detalji, a definitivnu potvrdu da se kupuju sasvim novi helikopteri H215 i to tri primerka, prvo je u februaru ove godine dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a potom u martu Nebojša Stefanović koji je tada izjavio da će biti isporučeni 2021. i 2022.

Tango Six je u međuvremenu došao do saznanja da će dve od tri "super pume" za koji su ugovori potpisani biti namenjene za borbene zadatke, da će biti naoružane rotirajućim mitraljezima Dillon Aero M134D kalibra 7,62 mm i da će biti ofarbane u identičnu maskirnu šemu koju danas ima helikopter H145M YU-ICE.

strana 1 od 203 idi na stranu