Nacionalna bezbednost ugrožena: Vlada se umešala u preuzimanje Kobama

Britanska vlada intervenisaće iz razloga nacionalne bezbednosti jer američka privatna kompanija preuzima firmu Kobam.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 18.09.2019.

14:25

Nacionalna bezbednost ugrožena: Vlada se umešala u preuzimanje Kobama
Foto: Epa/GLENN CAMPBELL

Advent internešenel je u julu izneo ponudu od četiri milijarde funti (4,508 milijardi evra) za britansku kompaniju, svetskog lidera u proizvodnji sistema za dopunu goriva u letu, a akcionari su prošlog meseca odobrili to preuzimanje.

Ali pojavile su se bojazni u vezi sa budućnošću kompanije koju je osnovao pionir britanske avijacije ser Alan Kobam, kao i sa pitanjima od značaja za odbranu zemlje.

Vlada je saopštila da želi da "podrži inovacije u privatnom sektoru pritom čuvajući javni interes", preneo je BBC.

Sedište Kobama je u Dorsetu, zapošljava 10.000 ljudi, a poznat je po tehnologiji dopunjavanja goriva dok avion leti. Ta firma takođe proizvodi elektronske borbene i komunikacione sisteme za vojna vozila.

Agencija za zaštitu konkurencije i tržišta (CMA) istražiće transakciju u pogledu implikacija po nacionalnu bezbednost, a britanska vlada ima pravo veta u slučaju da CMA konstatuje problematičnost preuzimanja.

CMA ima rok do 29. oktobra da donese odluku.

Od 2002, britanska vlada 16 puta je intervenisala u slučajevima preuzimanja firmi, od čega devet puta zbog pitanja nacionalne bezbednosti.

Kompanija Kobam ima ugovore sa britanskom vojskom, uključujući dopunu goriva u letu, elektronske borbene sisteme i obuku vojnog osoblja u korišćenju softverskih platformi na razaračima i avionima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: