Balkanski tok: Ruski gas stiže do Srbije za Novu godinu

Varna -- Rusija očekuje da će gasnotransportni sistem Bugarske biti spreman za isporuke gasa iz „Turskog toka“ do 1. januara 2020. godine.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Epa/JENS BUETTNER
Foto: Epa/JENS BUETTNER

To je novinarima rekao ministar trgovine Rusije Denis Manturov na kraju zasedanja mešovite rusko-bugarske komisije zadužene za ekonomsku i naučno-tehničku saradnju koja se održava u Varni.

"Što se tiče kraka gasovoda za Srbiju, sada smo razgovarali o perspektivama realizacije tog projekta. Računamo na rokove koje je označila Bugarska da do 1. januara poteče gas koji ide ’Turskim tokom‘", rekao je ministar.

Ministarka energetike Bugarske Temenužka Petkova izjavila je da je Bugarska zainteresovana za proširenje gasnotransportnog sistema zemlje, počevši od bugarsko-turske granice do granice sa Srbijom, prenosi Sputnjik.

"Ovaj projekat će imati veliki značaj ne samo za Bugarsku, već za ceo naš region i zato smo ga nazvali ’Balkanski tok‘", rekla je Petkova.

Bugarski operater Bulgartransgaz i saudijsko-italijanski konzorcijum Arkad potpisali su sporazum o investicionom projektu, isporuci materijala za izgradnju bugarskog kraka gasovoda Turski tok ("Balkanskog toka"), kao i o puštanju u rad gasovoda, piše portal Fokus.

Sporazum je bio potpisan u vladi u prisustvu premijera Bugarske Bojka Borisova, ministarke energetike Bugarske Temenužke Petkove, ministra industrije i trgovine Rusije Denisa Manturova, kao i ambasadora Saudijske Arabije u Bugarskoj.

strana 1 od 203 idi na stranu