Velika Britanija: Najbrži rast plata i najsporiji rast inflacije od 2016.

Potrošačke cene u Velikoj Britaniji porasle su u avgustu po najsporijoj stopi od decembra 2016. godine, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.09.2019.

11:32

Velika Britanija: Najbrži rast plata i najsporiji rast inflacije od 2016.
FOTO: Depositphotos, Antartis

Cene robe i usluga su prošlog meseca zabeležile rast po godišnjoj stopi od 1,7 odsto nakon povećanja od 2,1 odsto u julu, saopštila je britanska Kancelarija za statistiku (ONS).

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđali su stopu rasta od 1,9 odsto.

Iznenađujuće oštro usporavanje inflacije bi, kako ocenjuje britanska agencija, trebalo da pruži podstrek potrošnji domaćinstava uoči očekivanog izlaska Britanije iz EU 31. oktobra.

Prošlonedeljni podaci ukazali na najbrži rast plata u tri meseca zaključno sa julom tokom poslednjih 11 godina.

Drugi izveštaj ONS-a je pokazao da su cene nekretnina u Britaniji u julu porasle za 0,7 odsto na godišnjem nivou, što je, takođe, najsporiji tempo rasta od 2012. godine i posledica je prelivanja slabost sa londonskog tržišta nekretnina na druge delove Engleske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: