Na rudarenje kriptovaluta lane utrošeno 18,8 gigavata električne energije

Beograd -- Rudarenje kriptovaluta tokom 2018. potrošilo je do 18,8 gigavata električne energije, što je uporedivo sa potrošnjom energije cele Poljske.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/RITCHIE B. TONGO
Foto: Epa/RITCHIE B. TONGO

Istovremeno je prouzrokovalo je godišnju emisiju od približno 800 tona ugljen-dioksida.

To je pokazalo istraživanje kompanije Kasperski o ekonomskom i ekološkom uticaju internetskih rudara, aplikacija koje rade u korisničkim pretraživačima i rudare kriptovalute.

Istraživači su zaključili da, iako se individualni gubici mogu smatrati beznačajnim, globalni uticaj internet rudarenja je iznenađujuće strašan.

Prema računicama kompanije Kasperski, količina energije potrošena putem veb rudarenja može biti i do 1.670 megavat-sati, osim ukoliko veb stranica ne blokira kod odgovoran za pokretanje rudarenja.

"Ako to pretvorimo u emisiju ugljen-dioksida po globalnom proseku Međunarodne agencije za energetiku (IEA), to je jednako sa oko 800 tona ugljen-dioksida emitovanih u atmosferu u 2018", poručuju iz kompanije Kasperski.

U toj kompaniji, međutim, primećuju značajno smanjenje aktivnosti veb rudarenja u ovoj godini, jer postoji mnogo pravnih i tehničkih inicijativa usmerenih ka smanjenju uticaja internetskog rudarenja.

strana 1 od 203 idi na stranu