Šta se krije iza Putinove ponude Saudijcima: Posle citiranja Kurana, nudio im S-400

Predsednik Ruske Federacije je pozivom Saudijskoj Arabiji da se obezbede ruskim oružjem poslao Rijadu simboličnu poruku.

Svet

Izvor: Sputnik

Utorak, 17.09.2019.

19:00

Šta se krije iza Putinove ponude Saudijcima: Posle citiranja Kurana, nudio im S-400
Foto: Epa, ALEXEI NIKOLSKY SPUTNIK KREM

Kako navodi Sputnjik, lider najveće zemlje na planeti Rijadu je poručio da ne mogu samo da se oslanjaju na Amerikance — vojno i politički.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, komentarišući navode o napadu dronova na saudijske naftne objekte, predložio Rijadu da od Rusije kupi protivvazdušne raketne sisteme S-400 ili S-300.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše ove napade, Putin je citirao Kuran, rekavši da se u svetom Kuranu govori o neprihvatljivosti bilo kakvog vida nasilja, osim zaštite sopstvenog roda.

"Da biste zaštitili svoj rod i svoju zemlju, mi smo spremni da pružimo odgovarajuću pomoć Saudijskoj Arabiji", rekao je Putin i dodao da je rukovodstvu Saudijske Arabije dovoljno da "usvoji mudru državnu odluku" i da kupi S-300, kao što je to slučaj sa Iranom, ili S-400, kao što je to učinila Turska.

Dušan Proroković sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost veruje da se radi o ironičnoj poruci predsednika Rusije Saudijskoj Arabiji i upozorenju da ta kaljevina u ovim okolnostima ne može zaštititi sopstvenu bezbednost oslanjanjem na tradicionalnog saveznika Sjedinjene Američke Države.

"Saudijci su doživeli dva velika poraza u poslednjih pet godina, u Siriji i posle intervencije u Jemenu i očigledno je da moraju da traže nove političke saveznike kako bi nekim budućim pregovorima došli do određenih rešenja. Dalje insistiranje na upotrebi oružanih snaga može uvesti Saudijsku Arabiju u rat protiv Irana, što će onespokojiti celokupan Bliski istok, ali i uticati na ukupne međunarodne odnose i verovatno dovesti do rasta cene nafte i novih potresa u globalnoj ekonomiji. Mislim da tako treba shvatiti ovu Putinovu poruku", ocenjuje Proroković.
Foto: Epa, STRINGER
Putin je, primećuje Proroković, sklon ovakvim ironičnim porukama i često ih je, tokom godina na vlasti, upućivao različitim akterima. Ovog puta, smatra naš sagovornik, ruski lider nije mislio samo na oslanjanje Saudijaca na američko oružje, već na njihovo oslanjanje na američku političku podršku i slepo praćenje nekih dugoročnih američkih geopolitičkih projekcija.

"Amerikanci su ubedili Saudijsku Arabiju i neke druge zemlje u regionu da će Bašar el Asad brzo pasti. Međutim, vidimo da ne samo da Asad nije pao, nego je održao Siriju kao celovitu zemlju, a čak ni one alternativne ideje o podeli Sirije nisu realizovane. Takođe, Amerikanci su dali zeleno svetlo Saudijskoj Arabiji za intervenciju u Jemenu, a pokazalo se da je to saudijski Vijetnam i da ne samo da nije došlo ni do kakvog rešenja, nego je usledila najveća humanitarna katastrofa u današnjem svetu. Tako da ovo vidim kao poruku Saudijcima da preispitaju svoje partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje podrazumeva to slepo praćenje njihovih geopolitičkih ciljeva i stalno stajanje na stranu Amerike u svim regionalnim sukobljavanjima", objašnjava Proroković.

On ocenjuje da je zainteresovanost Rusije za stabilizaciju prilika na Bliskom istoku velika, očigledna i da je do sada nekoliko puta iskazana.

"Ostaje da se vidi da li će rukovodstvo Saudijske Arabije prihvatiti ovaj Putinov poziv i njegove reči shvatiti na pravi način. Naime, ne zavisi ipak sve ni od Saudijaca, mnogo je eksternih faktora uključeno u te procese koji opredeljuju regionalnu bezbednost na Bliskom istoku, a u tom kontekstu pre svega mislim na Sjedinjene Države i njihove interese. Zbog toga je, kada govorimo o budućim dešavanjima, sve upitno", zaključuje Proroković za Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: