"Srbiju približiti nemačkoj privredi, posebno kada je reč o inovacijama"

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa predsednikom Saveznog udruženja nemačkih preduzeća srednje veličine Mariom Ohovenom.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 17.09.2019.

18:00

Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije/ Slobodan Miljevic

Premijerka mu je predstavila poreski i pravni okvir koji Srbiju danas pozicionira kao zemlju koja svoju ekonomiju transformiše ka inovacijama i znanju.

Brnabićeva je novinarima u Berlinu posle tog sastanka prenela da su njeni sagovornici pozitivno ocenili reforme koje se sprovode u Srbiji, i kada je reč o e-upravi, ali i borbi protiv korupcije, a da su kao izvor nestabilnosti naveli odnose sa Prištinom i zamrznuti konflikt.

"To je potvrda koliko je važno što je predsednik Aleksandar Vučić otvorio temu dugoročne normalizacije odnosa sa Prištinom", poručila je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, predstavnici nemačkog udruženja su istakli i da se više mora uraditi na povezivanju i stabilnosti u regionu.

Brnabićeva je podsetila da je Nemačka najznačajniji spoljnotrgovinski partner, navodeći da trenutno 400 njihovih kompanija posluje u Srbiji i zapošljavaju 60.000 radnika.

Ona je istakla i da su nemačka preduzeća koja posluju u Srbiji zadovoljna i da bi, prema sprovedenoj anketi, 80 odsto njih ponovo investiralo.

Sa Ohovenom, koji je inače potpredsednik svetskog udruženja malih i srednjih preduzeća i predsednik evropskog udruženja, Brnabićeva je razgovarala i o reformama koje se sprovode u obrazovnom sistemu.

"Razgovarali smo kako dodatno da sarađujemo u oblasti obrazovanja i preduzetništva i da Srbiju približimo nemačkoj privredi, posebno kada je reč o inovacijama, informacionim tehnologijama, investiranju u razvoj", navela je Brnabićeva.

Premijerka je takođe prenela da je Srbija jedna od nakonkurentnijih destinacija za kompanije koje žele da investiraju u intelektualnu svojinu, ističući da su jutros u parlamentu usvojene izmene i dopune Zakona o intelektualnoj svojini.

Nemačko udruženje malih i srednjih preduzeća ima oko 270.000 članova, u kojima je zaposleno oko devet miliona ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: