Pale cene nafte posle najvećeg skoka u poslednje tri decenije

Cene nafte su danas pale iako je tržište i dalje zabrinuto zbog pretnje vojnim odgovorom na napade izvedene na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 17.09.2019.

14:22

Pale cene nafte posle najvećeg skoka u poslednje tri decenije
Foto: Epa, Abedin Taherkenareh

Ti napadi su prepolovili naftne proizvodne kapacitete tog kraljevstva i podstakli skok cena crnog zlata koji nije zabeležen decenijama, podseća agencija Rojters.

Cena severnomorske nafte "brent" pala je jutros za 15 centi ili 0,2 odsto na 68,87 dolara za barel, dok je američka laka nafta pojeftinila za 54 centa ili 0,9 odsto na 62,36 dolara za barel.

Nešto ranije, cene obe vrste nafte pale su za oko 2,0 odsto. Cene nafte skočile su juče za gotovo 20 odsto kao odgovor na napade u Saudijskoj Arabiji, što je bio najveći skok u skoro 30 godina, a trgovanje su završile u plusu od 15 odsto.

Napad u Saudijskoj Arabiji, koja je najveći svetski izvoznik nafte, izazvao je velike poremećaje u isporukama tog energenta, a odgovornost za napad su preuzeli jemenski pobunjenici Huti, dok SAD za te napade optužuju Iran.

Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, kasnije danas će održati konferenciju za novinare, dok saudijska državna naftna kompanija Aramko, čiji su pogoni oštećeni u napadima, još uvek nije iznela precizan vremenski okvir kada će u potpunosti obnoviti proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: