Kako Trampov Tviter utiče na svetska finansijska tržišta?

Objave Donalda Trampa na Tviteru prati više od 64 miliona korisnika ove društvene mreže, a stavovi predsednika SAD zaintigrirali su i investicione banke.

Svet

Izvor: Bankar.rs

Utorak, 17.09.2019.

12:40

Kako Trampov Tviter utiče na svetska finansijska tržišta?
Foto: Epa, Neil Hall

Naime, u JP Morganu su napravili poseban indeks kojim analiziraju uticaj Trampovih tvitova na finansijska tržišta.

Indeks Volfefe meri odgovor tržišta finansija, tačnije koliko se prinosi na državne obveznice različitih kamatnih stopa menjaju pet minuta nakon što je Tramp objavio nešto na Tviteru.

Volfefe je naziv koji je kombinacija reči volatiliti (fluktuacija) i Covfefe (reč bez smisla koju je Tramp objavio u maju 2017), prenosi Bankar.rs.

Jedan od podataka do kojih su došli ovim istraživanjem je da je Tramp, od januara 2017, kada se preselio u Belu kuću, napisao više od 10.000 tvitova, odnosno u proseku 12 dnevno.

Njihov sadržaj često utiče na tržišta, jer Tramp na Tviteru svakodnevno saopštava svoje spoljnotrgovinske odluke i komentariše monetarnu politiku.

"Od 2016. u danima sa više od 35 tvitova, objave predsednika Trampa beleže negativne prinose, dok su u danima sa manje od 5 tvitova imale pozitivan prinos", navode iz JP Morgana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: