Negativne prognoze: Švajcarska srezala prognozu rasta svog BDP-a za 2019.

Švajcarska vlada je danas smanjila prognozu rasta nacionalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2019. godinu za trećinu.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.09.2019.

12:24

Negativne prognoze: Švajcarska srezala prognozu rasta svog BDP-a za 2019.
Foto: Depositphotos, devke

Kao glavi razlog za ove negativne prognoze Švajcarska navodi rizike poput eskalacije trgovinskog rata između Kine i SAD, jačanje švajcarskog franka i drastično usporavanje u susednoj Nemačkoj.

Vlada sada očekuje da će domaća privreda porasti po stopi od 0,8 odsto u tekućoj godini, što je niže u odnosu na projekciju iz juna od 1,2 odsto i u odnosu na dugoročni prosečan rast od 1,7 odsto, prenosi agencija Rojters.

U 2020. godini, švajcarska privreda će, kako se predviđa, porasti po stopi od 1,7 odsto, što se poklapa sa ranijom projekcijom.

"Prognoziran je slabiji razvoj globalne ekonomije nego što se ranije pretpostavljalo, a neizvesnost je takođe velika, što ugrožava izvozno orijentisane ekonomije i investicije", poručuju iz švajcarske vlade.

Slaba tražnja u Nemačkoj za proizvodima iz inostranstva se, kako je saopšteno, negativno odrazila na sektore poput metalske i mašinske industrije, dok kompanije poput proizvođača čelika "Šmolc + Bihenbah" primećuju i slabiju tražnju kupaca automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: