Tramp tvrdi da su dogovorili trgovinski sporazum s Japanom

Donald Tramp izjavio je da su SAD dogovorile trgovinski sporazum sa Japanom koji može biti implementiran bez potvrde Kongresa.

Svet

Izvor: Capital.ba

Utorak, 17.09.2019.

12:06

Tramp tvrdi da su dogovorili trgovinski sporazum s Japanom
Foto: Epa, Neil Hall

U pismu Kongresu, koje je objavila Bela kuća, Tramp je napisao da namerava da sklopi sporazum o carinama i digitalnoj trgovini u narednih nekoliko nedelja, i poručio poslanicima u Kongresu da dogovor o recipročnom smanjenju carina može biti proglašen predsedničkom proklamacijom, prema odredbi trgovačkog prava.

Za usvajanje tog sporazuma nije potrebna potvrda Kongresa, zbog odredbe o takozvanom brzom procesu odobravanja, prenosi capital.ba.

Trampova administracija prošle godine je obavestila Kongres da će pregovarati sa Japanom, koristeći metode kojima može zaobići Kongres.

Ipak, Tramp se nije osvrnuo na ključnu tačku neslaganja s Japanom, automobile. Naime, iz pisma nije jasno da li je Tramp pristao na to da neće uvesti carine na japanske automobile i delove.

Ministar finansija Japana Taro Aso izjavio je da sporazum ne sadrži odredbe o valutama, od čega je strahovao Tokio, jer žele da izbegnu bilo kakve obaveze koje smanjuju mogućnost intervenisanja na tržištu stranih valuta, u slučaju poremećaja kursa jena ili smanjenja mogućnosti pojačanja ogromnog monetarnog stimulusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

23 h

Podeli: