Penzioneri ustali i blokirali ulice: Uzvikivali "ne reformama"

Pariz -- Više hiljada francuskih radnika, među kojima su i advokati i lekari, protestovalo je u Parizu protiv planova vlade za promenu penzionog sistema.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/ AP Photo/Mićel Euler
Foto: Tanjug/ AP Photo/Mićel Euler

Na ulice francuske prestonice izašli su advokati, lekari, medicinske sestre i drugi radnici kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog planiranih promena koje će, kako tvrdi vlada predsednika Emanuela Makrona, pojednostaviti penzioni sistem u Francuskoj.

Francuska vlada obećala je da se neće promeniti starosna granica od 62 godine za odlazak u penziju, ali bi novi uslovi mogli da ohrabre ljude da duže rade, prenosi AP.

Većinu današnjih demonstranata čine advokati, pošto Savet nacionalne advokatske komore, koji je inicirao proteste, tvrdi da će predloženim promenama biti udvostručen porez koji će njegovi članovi plaćati.

"Ne, ne, ne Makronovim reformama", uzvikivali su oni, obučeni u crne odore, dok su neki nosili transparentne s natpisom "ne porezu na penziju".

Protestima su se pridružili piloti i članovi vazduhoplovne posade, čiji rad ne reguliše država, ali koji imaju specijalne sporazume o odlasku u penziju, koji im omogućavaju ranije penzionisanje. Iz francuske avio-kompanije Er Frans za sada nisu saopštili da je došlo do ikakvih promena letova.

strana 1 od 203 idi na stranu