Posledice napada u Saudijskoj Arabiji: Skače cena zlata i srebra

Cene zlata i srebra skočile su za više od 1,0 odsto, jer su investitori pobegli u sigurne aktive nakon napada na saudijske naftne pogone.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.09.2019.

16:40

Posledice napada u Saudijskoj Arabiji: Skače cena zlata i srebra
Foto: Depositphotos, AntonMatyukha

Cena zlata na spot tržištu porasla je 1,27 odsto na 1.507,40 dolara za uncu, dok su američki fjučersi zlata poskupeli za 0,83 odsto na 1.512,1 dolara, prenosi tv mreža CNBC.

Srebro se, kao i zlato, smatra sigurnom investicijom, ali se taj metal koristi i u proizvodnji robe široke potrošnje, kao i u industrijskom sektoru. Cena srebra na spot tržištu porasla je 2,96 odsto na 17,94 dolara po unci.

Skok cena plemenitih metala je nastupio pošto je Saudijska Arabija u subotu privremeno zatvorila skoro polovinu kapaciteta za proizvodnju nafte u toj državi nakon serije napada bespilotnih letelica na najveće svetsko postrojenje za preradu nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: