Američki biznismen spasao avio-kompaniju: Niskobudžetni prevoznik ponovo leti

Rejkjavik -- Kada je islandski niskobudžetni prevoznik Vau er bankrotirao u martu, malo je bilo onih koji su očekivali da će se kompanija već ove godine oporaviti.

Izvor: Investitor.me
Podeli
Foto: Depositphotos, JohannRagnarsson
Foto: Depositphotos, JohannRagnarsson

Ipak, Mišel Balarin, jedan od vlasnika US aerospejs asosiejts, kupio je imovinu avio-kompanije i vratio je na pravi put.

Ponovno pokretanje posla, pod bivšom markom "Vau", predviđeno je za ovu jesen a linija Rejkjavik-Keflavik do Vašingtona mogla bi da bude uvedena već u oktobru.

Vau er će, kako je najavljeno, na početku leteti samo sa dva aviona, a do leta 2020. će planiraju da uvedu četiri. Dugoročno, kompanija želi da angažuje 12 aviona, piše Investitor.

Kompanija će u početku poslovati pod Američkom operativnom licencom (AOC), ali će u dogledno vreme podneti zahtev za operativnu licencu na matičnom Islandu.

Islandski magazin Rejkjavik grejpvajn piše da je Balarin "američki trgovac oružjem", i da je njegov prvi pokušaj da preuzme imovinu kompanije "Vau" odbijen.

On, međutim, nije odustao, već se na Island vratio ojačan pravnim i timom za odnose sa javnošću, kako bi dovršio posao. Kompanija će ostati islandska, zbog tamošnjeg zakona o privrednim društvima koji propisuje da stranci mogu posedovati najviše 49 odsto domaćih kompanija.

Forbs piše da su novi vlasnici uložili 85 miliona dolara kako bi kompaniju vratili u posao. Balarin je nagovestio promenu poslovnog modela kompanije, između ostalog, osiguraće putnicima pristup aerodromskom klubu, hranu na letu koju priprema Mišelinov kuvar kao i ukrcavanje putem biometrijskih podataka. To je daleko od tipične ponude niskobudžetnog prevoznika.

Naglo zatvaranje Vau era u martu nije samo putnike ostavilo na cedilu. To je umnogome uticalo i na ekonomiju Islanda. Blumberg je čak tvrdio da je bankrot avio-kompanije izazvao takav pad u turizmu da je ekonomija zemlje pala za 0,4 odsto, umesto da poraste za prognoziranih 1,8 odsto.

strana 1 od 203 idi na stranu