Velika nabavka: Nedostaje milion punjača za električne automobile

Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD), zahteva gradnju dodatnih milion punjača za električne automobile, javlja dnevnik "Bild am Sonntag".

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.09.2019.

10:48

Velika nabavka: Nedostaje milion punjača za električne automobile
Foto: Epa, HAYOUNG JEON

"Kako bi se električni automobili bolje prodavali u Nemačkoj, potrebno nam je dovoljno mogućnosti za punjenja ovih automobila električnom energijom", rekao je vicekancelar Olaf Scholz (SPD) u razgovoru za "Bild am Sonntag", prenosi Al Džazira.

Nekoliko dana uoči sastanka tzv. klimatskog kabineta Vlade Angele Merkel, na kojem bi trebale biti donesene smernice klimatske nemačke politike, SPD kao jedan od glavnih mehanizama borbe protiv klimatskih promena smatra prelazak na automobile na električni pogon.

Glavno pitanje prema Scholzu, koji ujedno obnaša dužnost ministra finansija, je finansiranje programa novih milion punjača.

"Postavlja se pitanje finansiranja. Tu bi osim države trebale biti uključene i lokalne elektronabavke", rekao je Scholz.

Planirane su i dodatne poreske olakšice za vlasnike elektro-automobila.

Tzv. klimatski paket nemačke vlade trebao bi biti donesen sledećeg petka, a on predviđa ostvarenje klimatskih ciljeva do 2030. za što bi trebalo biti izdvojeno oko 40 milijardi evra.

U Nemačkoj je prodaja električnih i tzv. plug in hibridnih automobila u porastu, no njihov udeo u ukupnom broju prodanih novih automobila je s 1,9 posto još zanemariv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: