Dodatni izdaci za zaštitu granica: Han traži više novca za EU

Budući evropski komesar za budžet i administraciju Johanes Han insistira na budžetskom planu s dodatnim troškovima za članice.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 15.09.2019.

10:10

Dodatni izdaci za zaštitu granica: Han traži više novca za EU
Foto: Epa/ANDREJ CUKIC

Međutim, u njegovoj domovini, Austriji Narodna partija (OVP) bivšeg premijera Sebastijana Kurca, iz koje potiče, nije voljna da plaća više u budžet Unije.

"Postoje određeni zadaci koje moramo ispuniti i želje članica. Težište je zaštita spoljne granice i izgradnja delotvorne agencije za zaštitu granica sa oko 10.000 ljudi. To ne može da se uradi bez novca“, poručio je Han u intervjuu za bečki dnevniku "Esterajh".

Istakao je da dodatni zadaci koštaju, te da je predlog budžeta sve predvideo, kako te želje, tako i izlazak Velike Britanije iz EU.

"Ako se dodatni troškovi uporede s brojem stanovnika, onda to znači po glavi građana dodatni trošak u visini od jedne 'kafice' dnevno“, objasnio je Han, koji je uveren da će se postići kompromis.

On je podsetio da je jedini komesar koji direktno referiše o svom resoru predsednici Evropske komisije, i da se radi o najznačajnijem resoru.

Izrazio je nadu da će Velika Britanija istupiti iz članstva EU uz dogovoreni sporazum, jer se radi o drugoj privredi po veličini u EU i 11 milijardi evra koje London neće više uplaćivati u budžet EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: