U ovoj zemlji EU hleb je 52 odsto skuplji od proseka

Cene hleba i žitarica u zemljama Evropske unije znatno su se razlikovale u 2018. godini.

Svet

Izvor: B92

Petak, 13.09.2019.

12:54

U ovoj zemlji EU hleb je 52 odsto skuplji od proseka
Foto: Depositphotos, grafvision

Tako je cena hleba i žitarica u najskupljoj državi članici bila tri puta veća nego u najjeftinijoj državi, rezultati su u petak objavljenog istraživanja Evrostata.

Kada se cene u zemljama uporede sa indeksom prosečne cene Evropske unije u celini, koji iznosi 100, rezultati pokazuju da je u 2018. godini cena hleba i žitarica bila najviša u Danskoj s indeksom nivoa cena od 152, što znači da je u Danskoj hleb bio 52 odsto skuplji od prosečne cene hleba u EU.

Iza Danske sledi Austrija sa indeksom od 135, zatim Luksemburg i Finska sa indeksom nivoa cena od 127, prenosi Klix.ba.

Nasuprot tome, cene hleba i žitarica u 2018. godini bile su najniže u Rumuniji sa indeksom cena od 54, a slede Bugarska s indeksom 62 i Poljska s indeksom 68.

Istraživanjem su obuhvaćene cene različitih kategorija proizvoda. Ukoliko se posmatraju proizvodi i usluge široke potrošnje kao što su hrana i bezalkoholna pića, odeća i obuća, najviše cene su zabeležene u Danskoj i to 38 posto iznad proseka.

Najniža cena u zemljama EU je zabeležena u Bugarskoj, tačnije 49 odsto ispod proseka.

Ovim istraživanjem je obuhvaćeno više od dve hiljade različitih proizvoda i usluga široke potrošnje u 37 evropskih zemalja.

Što se tiče regiona, za Hrvatsku je ovo istraživanje pokazalo da su cene proizvoda i usluga za 47 odsto jeftinije od prosečne cene tih proizvoda u Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: