Rusija ima mnogo prepreka na putu da postane jedna od prvih pet ekonomija sveta

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev razgovarao je sa zvaničnicima, stručnjacima i privrednicima o tome na koji način vlada namerava da ostvari nacionalne ciljeve.

Svet

Izvor: B92

Petak, 13.09.2019.

09:31

Rusija ima mnogo prepreka na putu da postane jedna od prvih pet ekonomija sveta
Foto: Epa/JULIEN WARNAND

Teme razgovora bile su rast ekonomije, sankcije i investicije.

Nakon što je prošle godine započeo novi mandat, predsednik Rusije Vladimir Putin je potpisao dekret o nacionalnim i strateškim ciljevima razvoja Ruske Federacije za period do 2024. godine, prema kojem bi Rusija za šest godina trebalo da bude među pet najvećih ekonomija na svetu, ekonomski rast bi trebalo da prestigne svetski, a inflacija ne bi trebalo da pređe četiri odsto, podseća Sputnjik.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev razgovarao je sa zvaničnicima, stručnjacima i privrednicima u specijalnom programu "Dijalog" na kanalu "Rusija 24".

Ruski eksperti ocenjuju da su emisije poput "Dijaloga" veoma važne, jer se uz pomoć dijaloga predstavnika vlasti, stručnjaka i preduzetnika mogu rešiti brojna pitanja.

"Veoma je važno održavati takve susrete, jer je stručno mišljenje uvek dobro čuti", rekao je ruski politikolog Aleksej Makarkin.

On napominje da je država stavila pred sebe mnogo zadataka, a da je vrlo ozbiljan zadatak postizanje stabilne visoke stope ekonomskog rasta.

"Za Rusiju su jedan ili dva odsto ekonomskog rasta neprihvatljivo male cifre. To je, faktički, stagnacija. Zbog toga je potrebno naći odgovor na pitanje kako postići veći tempo rasta, a naročito u uslovima usporavanja svetske ekonomije. Kina usporava. Kina je pre deset godina imala dvocifren pokazatelj rasta a sada je to nešto više od šest odsto. Indija takođe usporava. Problem je i u drugim zemljama. Evropa nije izašla iz stagnacije i potpuno je nejasno ko bi mogao da bude pokretač novog globalnog ekonomskog rasta. Stručnjaci govore o klizanju u globalnu stagnaciju, što će, naravno, uticati i na Rusiju. Na taj scenario treba biti spreman i o tome eksperti već uveliko debatuju", kaže Makarkin.

Ekspert istovremeno ukazuje i na druge probleme sa kojima se Rusija suočava, a tiču se tehnologija.

"Drugi momenat, veoma važan, tiče se tehnološkog zaostajanja, koje je povezano sa sankcijama koje su uvedene protiv Rusije, formalnim restriktivnim merama koje su utvrđene i neformalnim ograničenjima kada — za svaki slučaj — ne žele da sa Rusijom dele napredne tehnologije. Stoga je ovo drugo veoma veliki problem, jer od toga zavisi konkurentnost zemlje, ne samo u bliskoj budućnosti, već i dugoročno", kaže ekspert.

Makarkin naglašava da su susreti premijera i drugih predstavnika vlasti sa preduzetnicima od velike važnosti, budući da je "biznis — praksa".

"Preduzetnici znaju šta treba da se radi, znaju gde treba da nađu sredstva, znaju gde su veliki troškovi i verovatno korupcija. Na kraju krajeva, biznis je aktivan učesnik ekonomskog razvoja. Dakle, postoji mnogo razloga za taj dijalog", zaključio je.

Medvedev je rekao da se strani preduzetnici žale na svoje vlade koje šalju signale poslovnim krugovima da ne investiraju u Rusiju, ali je istovremeno napomenuo i da im on uvek ukazuje na to da su protiv Sovjetskog Saveza uvodili sankcije desetine puta, ali da ta zemlja nijednom nije promenila svoj stav.

Sankcije su uvek vodile do jedne stvari, a to je da svi izgube novac, što je štetno, ocenio je ruski premijer.

Medvedev je istakao i da se od predstavnika pojedinih zemalja čuju priče o mogućem ukidanju sankcija i da će u tom slučaju Rusija razmotriti odgovor na to.

Komentarišući cilj Moskve — da Rusija do 2024. godine postane jedna od pet najvećih svetskih ekonomija — Medvedev je rekao da trenutni tempo ne odgovara onome čemu zemlja teži. Kako je objasnio, taj tempo ne zavisi samo od ruskih akcija, već da i situacija u svetu utiče na to, a pre svega usporavanje rasta globalne ekonomije, trgovački ratovi i sankcije koje su Rusiji nametnute.

Prema rečima Medvedeva, to ne znači da se ništa ne može uraditi i zbog toga su razvijeni nacionalni projekti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: