ECB oborila projekcije rasta BDP-a i inflacije u Evrozoni

Frankfurt -- Evropska centralna banka (ECB) je danas smanjila svoje procene privrednog rasta Evrozone, ali i inflacije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, Ronald Wittek
Foto: Epa, Ronald Wittek

BDP evrozone će, prema najnovijim očekivanjima ECB-a, porasti za 1,1 odsto u ovoj godini, što je niže u odnosu na prethodno projektovanih 1,2 odsto, dok za 2020. godinu predviđa rast od 1,2 odsto umesto ranije prognoziranih 1,4 odsto, prenosi britanski "Gardijan".

Kada je reč o inflaciji, ona će u 2019. godini biti 1,2 odsto, umesto ranije projektovanih 1,3 odsto.

U 2020. godini, inflacija u Evrozoni će iznositi 1,0 odsto (ranije projektovano 1,4 odsto), a u 2021. godini 1,5 odsto (a ne 1,6 procenata).

Predsednik ECB Mario Dragi je, na konferenciji za novinare održanoj nakon zasedanja te institucije, poručio da u slabije ekonomske prognoze nisu uračunati efekti mogućeg izlaska Britanije iz Evropske unije bez ikakvog dogovora koji bi obezbedio glatku tranziciju, niti su uračunati potencijalni efekti aktuelnih globalnih trgovinskih sukoba.

Dragi je izjavio da je američko-kineski trgovinski rat ključni uzrok evropskih problema i da globalne trgovinske tenzije nanose štetu Evrozoni, a naročito njenoj proizvodnoj aktivnosti.

Ekonomija Evrozone se, prema njegovim rečima, nalazi u dugotrajnom periodu ekonomske slabosti, ali bi u kvartalu jul-septembar trebalo da ostvari umeren, ali pozitivan rast.

Predsednik centralne banke je potvrdio da je ECB danas snizila kamatnu stopu na depozite komercijalnih banaka na minus 0,5 odsto, i da će kamatne stope ostati na rekordno niskom nivou sve dok inflacija snažnije ne ubrza.

Svet

strana 1 od 182 idi na stranu