Na pomolu novi skandal: VW sporni program ugrađivao i u nove automobile?

Štutgart -- Javni servis SWR izneo je tvrdnje kako je VW sporni program za manipulaciju vrednostima izduvnih gasova navodno ugrađivao i u motore novije generacije "evro 6".

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Epa/CLEMENS BILAN
Foto: Epa/CLEMENS BILAN

"I noviji dizel-motori koncerna Folksvagen bili su opremljeni programom pomoću kojeg je moguće prepoznati nalazi li se automobil na ispitivanju, što omogućava lažiranje podataka o izduvnim gasovima", javlja javni servis SRW pozivajući se na interne spise VW-a.

Dizel-motori najnovije generacije evro 6 ugrađivani su u automobile marki koje se nalaze unutar koncerna VW poput Folksvagena, Škode, Seata i Audija. Kod VW-ovih modela se uglavnom radi o modelima golf, tiguan i pasat, piše Poslovni.hr.

Na upit SWR-a, koncern Folksvagen je saopštio da "prema njihovim saznanjima" u motore novije generacije nisu ugrađivani programi za manipulaciju.

Koncern VW je u SAD, gde je 2015. godine otkriven skandal oko manipulacije vrednostima štetnih izduvnih gasova, dosad već isplatio nekoliko milijardi dolara kazne.

Već kod otkrivanja toga skandala sumnjalo se da su sporni programi bili ugrađivani i u motore najnovije generacije, što je VW stalno osporavao.

strana 1 od 203 idi na stranu