Francuzi ne brinu: Bregzit neće probušiti naše balončiće

Bregzit bez dogovora mogao bi da izazove mnoge teškoće za sektor proizvodnje, ali francuski proizvođači šampanjca tvrde da to neće biti njihov slučaj.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 12.09.2019.

15:24

Francuzi ne brinu: Bregzit neće probušiti naše balončiće
FOTO: Depositphotos, fontaineg974.

Poizvođači penušavog vina kažu da su nagomilali veliki broj flaša za izvoz preko kanala, i sigurni su da bilo kakvi problemi izazvani Bregzitom neće uticati na ljubav Engleza prema ovom piću.

Politički nemiri u Ujedinjenom Kraljevstvu stvorili su neizvesnost oko toga, kako, kada i čak da li će zemlja napustiti EU.

"Šampanjac je šampanjac, on je kao Ajfelova kula", kaže Pjer Emanuel Taitinger, predsednik istoimene kuće za proizvodnju šampanjca, prenosi Rojters.

"Englezi su ljubitelji šampanjca već 300 godina, i nastaviće da ga vole, sa ili bez Bregzita, to je nešto što se podrazumeva," kaže on i dodaje da ih je od Bregzita više zabrinuo pad funte u odnosu na evro.

Uvezli 26.8 miliona flaša u 2018.

Britanija je najveće izvozno tržište šampanjca, ispred SAD, sa udelom od 17 odsto. U 2018. su uvezli ekvivalent od 26.8 miliona flaša šampanjca, što je pad sa 27.8 miliona iz 2017.

Mnogi proizvođači su nagomilali zalihe u Britaniji zbog mogućnosti Bregzita bez dogovora, koji bi mogao da dovede do logisitičkih prepreka ili taksi na uvoz iz EU.

Mogućnost Bregzita bez dogovora podstakla je upozorenja protivnika ovog scenarija koja se tiču ekonomskih previranja, pa čak i nestašice hrane, iako vlada kaže da su takvi strahovi preuveličani.

"Uzgajivači i kompanije su poslale velike količine proizvoda u Britaniju da bi se osigurali u slučaju da granice za uvoz budu zatvorene.", kaže Tibo Le Melo, šef komunikacija Interprofesionalnog odbora za šampanjac.

Imaju šampanjca za godinu dana

Vinski kritičar Antoan Gerbel kaže da je nagomilano dovoljno šampanjca, i da će poslata količina zadovoljiti potrebe Britanaca za najmanje narednih godinu dana.

Manji proizvođači su oni na koje bi Bregzit mogao da ostavi teže posledice, jer su suočeni sa oštrom konkurencijom italijanskih proizvođača Proseka i Španske Kave, koji utiču na pad izvoza šampanjca poslednjih deset godina.

Taitinger je jedan od najvećih francuskih proizvođača šampanjca, i prvi su francuzi koji će proizvoditi vino na britanskoj teritoriji. Naime, kompanija je 2015. godine kupila zemlju u okrugu Kent, jugoistočno od Londona, a prve flaše penušavog vina očekuju se 2024. godine

Ovu kompaniju koja posluje u 140 zemalja ne brine mogućnost smanjenja potražnje izazvane Bregzitom.

"Veliki trgovac koji nema posao u Londonu će otići u Frankfurt, Pariz ili Njujork. Flašu koju neće popiti u Engleskoj, popiće negde drugde.", kaže generalni direktor Taitingera Damijen Le Sjur.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: