Pad industrijske proizvodnje u Evrozoni veći od očekivanog

Industrijska proizvodnja u Evrozoni je u julu pala više od očekivanog, što znači da ta industrija u treće tromesečje ulazi sa negativnim rezultatima.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.09.2019.

14:02

Pad industrijske proizvodnje u Evrozoni veći od očekivanog
Foto: Depositphotos, koya979

Industrijska proizvodnja u Evrozoni pala je u julu za 0,4 odsto u odnosu na jun i za 2,0 odsto na godišnjem nivou, saopštila je evropska služba za statistiku Evrostat.

Ekonomisti su predviđali slabiji pad proizvodnje - od 0,1 odsto na mesečnom i od 1,3 odsto na godišnjem nivou. Evrostat je, međutim, revidirao podatke za jun, koji sada ukazuju na mesečni pad proizvodnje od 1,4 odsto umesto ranije procenjenog pada od 1,6 procenata.

Međugodišnji podatak za jun je revidiran na negativnih 2,4 odsto u odnosu na prethodni minus od 2,6 odsto.

Najslabija komponenta u julskim podacima bila je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, poput odeće i pakovane hrane, koja je pala za 0,8 odsto, dok je proizvodnja energije smanjena za 0,7 odsto.

Pozitivna vest je, međutim, rast proizvodnje trajnih dobara za 1,2 odsto, poput televizora i automobila, kao i povećanje proizvodnje kapitalnih dobara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: