Gori nego Grčka: Koliki je stvarni državni dug SAD?

Njujork -- Poznata američka finansijska kompanija Alajans Bernštajn obavila je istraživanje koje je razotkrilo stvarne razmere državnog duga SAD.

Izvor: Bankar.rs
Podeli
Foto: Depositphotos, digitalstorm
Foto: Depositphotos, digitalstorm

Američki finansijski telekanal CNBC tim povodom je objavio specijalni prilog pod naslovom "Realni nivo duga SAD možda dostigne 2000 odsto ekonomije, naglašava se u izveštaju Vol strita".

Procena Alajans Bernštajn privlači pažnju ne samo ciframa kojima operiše, već je stvar u tome što je "dužničku dijagnozu" postavila veoma poznata finansijska struktura, prenosi Bankar.rs.

Poznatu finansijsku kompaniju je osnovao ekonomista i milijarder Zalman Haim Bernštajn, a ona danas upravlja aktivama vrednim 586 milijardi dolara, što njenoj dijagnozi pridaje dodatnu težinu.

Posle pažljivog iščitavanja računica i preporuka američkih finansijskih eksperata stiče se utisak da se radi o pripremi javnosti za rezanje socijalnih programa i drugih elemenata države blagostanja.

Po ironijii sudbine, Zalman Haim Bernštajn je nekoliko godina života potrošio na realizaciju Maršalovog plana: na šeme američkog investiranja u zemlje Zapadne Evrope radi uzdizanja njihovih ekonomija i jačanja uticaja SAD na Starom kontinentu u kontekstu konkurencije sa SSSR.

Samo, to je bilo u prošlosti, a danas firma koju je osnovao jedan od utemeljivača Maršalovog plana aktivno signalizira da će za spasavanje američke ekonomije od dužničke gangrene biti potreban skalpel ili čak motorna testera. A neće rezati ono što SAD duguju vlasnicima svojih dužničkih obveznica već – američke socijalne garancije.

CNBC je objasnio kako je Alajans Bernštajn izračunala dug SAD i ukazala zbog čega je to važno:

"Alajans Bernštajn je razradila metodologiju koja je dala rezultat: SAD duguju 1832 procenta od svog BDP. U ovo nije uračunat samo klasični državni dug, nego i obaveze iz socijalnih programa poput "Socijalnog osiguranja", Mediker (zdravstvenog osiguranja) i državnih penzija".

Obično se kao nivo duga SAD navodi 22,5 triliona dolara, što je ekvivalentno približno 106 procenata američkog BDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 203 idi na stranu